ΣΥΡΙΖΑ για προστατευόμενους μάρτυρες: Να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής

ΣΥΡΙΖΑ για προστατευόμενους μάρτυρες: Να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα ώστε να μην εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής  που έχει εκδοθεί σε βάρος του   προστατευόμενου  μάρτυρα με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» ζητούν με επιστολή –αναφορά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Στην αναφορά , που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας, επισημαίνεται πως η εκτέλεση του εντάλματος  θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας του μάρτυρα που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή. Το ίδιο, αναφέρουν, ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» σε περίπτωση που όπως  όλα δείχνουν ακολουθήσει την ίδια τακτική

Σε δήλωση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας ανέφερε πως πρόκειται για έγγραφο διαμαρτυρίας με το οποίο ζητούν «την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής».

«Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει  συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους» τόνισε ο κ. Λάππας και συνέχισε: «Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα και καταγγέλλουμε την συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας».

Μάλιστα , ο κ. Λάππας υπογραμμίζοντας την σοβαρότητα της υπόθεσης αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εισαγγελικές πηγές ανέφεραν πως η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες ενώ δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.