ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια εκβιασμού και εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια εκβιασμού και εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει τις εισηγήσεις βουλευτών της ΝΔ για το που και πώς θα καταθέσουν

Προσπάθεια εκβιασμού και εκφοβισμού των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis καταγγέλλουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ για τον τρόπο που θα πρέπει να προχωρήσει η εξέταση τους.

Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν, ότι «όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δε θα της επιτραπεί» και «οι νόμοι θα γίνουν σεβαστοί». «Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές, ότι δε ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το καθεστώς προστασίας επισημαίνουν ότι «για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο, με απόφαση του δικαστηρίου. Όσα ακούγονται, περί δήθεν εξέτασής τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, είναι αδιανόητα και δε μπορούμε να πιστέψουμε, ότι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, ότι η προανακριτική ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς διαφθοράς, το που και το πώς θα γίνει η εξέταση από ομάδα της Επιτροπής, χωρίς ποτέ να έχει τεθεί ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων. «Επαναλαμβάνουμε, ότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο στο στάδιο της προδικασίας. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Όσο και να θέλει η ΝΔ, να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα, δε θα της το επιτρέψουμε. Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί», τονίζουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...