Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικοινωνιακό αντιπερισπασμό

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικοινωνιακό αντιπερισπασμό

Ο γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι η ΝΔ φέρνει την υπόθεση στη Βουλή εν μέσω εξελίξεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη βουλή σχετικά με την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας.

Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο Novartis -το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης».

Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, ο πολιτικός χρόνος που η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς σημειώνονται πολύ σοβαρές εξελίξεις τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική που αφορούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο που «συνιστά ευθεία επίθεση σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν μείνει όρθια καθώς και στην ίδια την λειτουργία και αυτονομία των συνδικάτων και το δικαίωμα στην απεργία «που ξεκίνησε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή τροπολογία Αχτσιόγλου», στη σχεδιαζόμενη νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση «που με όχημα το νόμο Κατρούγκαλου και τους τρεις πυλώνες» η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με πρώτο βήμα τις επικουρικές.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα υπάρχει η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις και οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε άλλωστε αυτή τη Συμφωνία, και οι οποίοι «είναι εκτός πραγματικότητας και στην κυριολεξία βιάζουν την αλήθεια».

Τόνισε ότι η επικίνδυνη αυτή συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις μετατρέπει τη χώρα σε ένα ορμητήριο με μεγάλους κινδύνους για το λαό, υπηρετεί το στόχο των ΗΠΑ για την αναβάθμιση της παρέμβασής τους στην Α. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Β. Αφρική και Περσικό Κόλπο, ενώ παράλληλα καθημερινά διαψεύδονται τα περί «προστασίας απ' την Τουρκία», «ασφάλειας», «σταθερότητας» στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν προχθές τη συμμετοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου στην πολυεθνική δύναμη των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, πριν καλά - καλά αναχωρήσει ο Πομπέο από την Αθήνα, έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία για νέα πολεμική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία κατά του συριακού λαού, κατά των Κούρδων, με μαζικές δολοφονίες αμάχων και νέα διόγκωση του προσφυγικού ρεύματος», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει αυτή τη συζήτηση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού καθώς γνωρίζει ότι αυτός είναι αντίθετος σε τέτοιους σχεδιασμούς και το απέδειξε με δύο μαζικές απεργίες, τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ «θα εναντιωθεί ακόμα περισσότερο, αν μάθει την αλήθεια για τους πραγματικούς στόχους και τις πραγματικές συνέπειες της πολιτικής σας».

Είπε ότι ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, «να συζητάμε πάλι για τη Νοβάρτις, τον Παπαγγελόπουλο κλπ» το οποίο χαρακτήρισε ως «βολική ατζέντα και βολική αντιπαράθεση».

Ανέφερε ότι ακόμα και ο τρόπος συζήτησης γύρω από τα σκάνδαλα «συσκοτίζει αντί να βοηθά στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο Νοβάρτις, είχε τονίσει ότι, πέρα από την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, οι βαθύτερες αιτίες που έφεραν το συγκεκριμένο σκάνδαλο στην επιφάνεια. Και αυτές οι αιτίες βρίσκονται στο ότι το φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα - ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και κατ' επέκταση στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη».

Αναλύοντας στην ομιλία του τους ανταγωνισμούς αυτούς, είπε ότι «υπάρχει η αντικειμενική βάση για ένα ατέλειωτο "δούναι και λαβείν", μεταξύ ομίλων, του πολιτικού προσωπικού τους, κυβερνήσεων. Και στο έδαφος αυτό οι μίζες, η διαφθορά, τα σκάνδαλα, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, επιχειρηματικών, έως και γεωπολιτικών παιχνιδιών, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, ανάμεσα σε κορυφαία μονοπώλια και καπιταλιστικά κράτη».

Επισήμανε ακόμα ότι παρά την αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που κυβέρνηση τη χώρα, με αφορμή την υπόθεση Novartis, για το ποιός μείωσε περισσότερο την κρατική φαρμακευτική δαπάνη, εν τέλει «τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνήσεις, οι οποίες προχώρησαν στη μείωση της δημόσιας δαπάνης, δεν το έκαναν για να πλήξουν τα μεγάλα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά για να πετύχουν τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και να φορτώσουν βέβαια το οικονομικό βάρος κυρίως στους εργαζόμενους».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη δραστική μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, η αποτύπωση στις λιανικές τιμές είναι πάρα πολύ μικρή. Μπορεί η κρατική δαπάνη για το φάρμακο να μειώνεται, όμως δεν μειώνεται το κόστος των φαρμάκων. Με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιβαρύνεται επιπρόσθετα για την αγορά του», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ στην επιτροπή που συστάθηκε για την υπόθεση Novartis είχε προτείνει «εξέταση όλων των αδικημάτων, εξέταση όλων των μαρτύρων και τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονταν σε συνθήκες δημοσιότητας και διαφάνειας, μόνο θετική συμβολή θα είχαν στη διερεύνηση συνολικά της υπόθεσης, που προχωρούσε παράλληλα με τις δικαστικές αρχές».

«Η πορεία, όμως, της επιτροπής και ο σύντομος βίος της θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία ως ένα ακόμα μνημείο εκφυλισμού», επισήμανε.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι σήμερα υπάρχει «μια αντίστροφη εκδοχή της υπόθεσης Novartis με καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, που αφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα", ενω ανάλογα με το πως διαμορφώνεται κάθε φορά ο πολιτικός συσχετισμός «αύριο μπορεί να έχουμε και μια τρίτη εκδοχή της υπόθεσης Novartis».

Τόνισε ότι «μια κάποια λύση σε αυτό τον φαύλο κύκλο του αποπροσανατολισμού, της σκανδαλολογίας και των πολιτικών παιχνιδιών» θα μπορούσε να είναι η πλήρης κατάργηση του «απαράδεκτου νόμο περί ευθύνης υπουργών» και κυρίως η κατάργηση του βασικού πυρήνα αυτού του νόμου «σύμφωνα με τον οποίο την απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την άσκηση ποινικής δίωξης ή για την ανάκληση της ποινικής δίωξης, την έχει η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

«Οι υπουργοί πρέπει να ελέγχονται και να δικάζονται όπως όλοι οι πολίτες, χωρίς την εμπλοκή της βουλής» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας οτι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ «ούτε αυτό δεν τολμούν όπως δείχνουν οι θέσεις τους στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως δεν τολμούν να καταργήσουν και την ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, κάτι το οποίο βέβαια ζητούν και οι ίδιες οι ενώσεις των δικαστικών.

Είπε ότι το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες ότι αν γίνονταν αυτές οι αλλαγές θα σταματούσαν αυτά τα φαινόμενα, «όμως τουλάχιστον, δε θα ήταν και τόσο εύκολο να παίζονται όλα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια, τα οποία τώρα παίζονται επί μονίμου βάσεως».

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται με τη συμμετοχή του στη διαδικασία της ψηφοφορίας να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα παιχνίδια και όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, είτε αφορά το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου είτε τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης.

Θα αποχωρήσουμε λοιπόν από την ψηφοφορία. Θα πάρουμε βεβαίως μέρος στην προανακριτική επιτροπή - εφόσον συγκροτηθεί - θα καταθέσουμε ξανά τις προτάσεις μας, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση της όλης υπόθεσης και θα εκτιμήσουμε και εκεί τη στάση μας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε, σε όλο αυτό το γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού που παίζετε όλοι σας, πάνω στις πλάτες και τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.