Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο

Ανταλλαγή «πυρών» για τις προσλήψεις

Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, μετά τις δηλώσεις το πρωί του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, περί αύξησης του αριθμού τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου αντιδρώντας αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι επί κυβέρνησης του επεκτάθηκε η απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου και πλέον υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για όλο το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης. Υποστηρίζει δε, ότι το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου, όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου από 576.856 το Δεκέμβριο του 2014, μειώθηκε σε 565.324 το Δεκέμβριο του 2018. Όσον αφορά στον αριθμό των συμβασιούχων, σημειώνει ότι παρουσιάζει έντονη διακύμανση ανάλογα με την εποχικότητα και τυχόν απρόβλεπτες συνθήκες και υποστηρίζει ότι ο μέσος όρος των συμβασιούχων για το έτος 2018 ανήρθε περίπου σε 49.000 συμβασιούχους.

Διερωτάται δε, αν η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να επαναφέρει τον μνημονιακό κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και καλεί τον υπουργό Εσωτερικών, να απαντήσει υπεύθυνα, αν η κυβέρνηση θα τηρήσει τον κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και αν θα προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Παιδεία και τους άλλους τομείς του Κοινωνικού Κράτους που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνει την ανάγκη «να διδαχθούμε από τα αίτια της κρίσης και να μπει τέλος στην πελατειακή λογική που είναι βαθιά άδικη για τους πολίτες και αναποτελεσματική για το κράτος». Σχολιάζοντας δε την απάντηση της Κουμουνδούρου στα στοιχεία περί αύξησης του αριθμού των συμβασιούχων προεκλογικά κατά 9.000, αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται, ότι προεκλογικά αύξησε το όριο των προσλήψεων στο Δημόσιο, παίζοντας με τις ελπίδες και τις αγωνίες χιλιάδων πολιτών και των οικογένειών τους».

Τέλος, αναφέρει ότι «ο υπουργός Εσωτερικών, με σαφή τρόπο έχει δηλώσει, ότι πρέπει η χώρα και το πολιτικό σύστημα να απαλλαγούν από τη λογική των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και των προεκλογικών προσλήψεων. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σέβεται τη νομιμότητα και κάνει πράξη τον προγραμματισμό των προσλήψεων με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και του κράτους και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».