Στα «χαρακώματα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης στο παρά πέντε των εκλογών

Στα «χαρακώματα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης στο παρά πέντε των εκλογών

Για στοχοποίηση του θεσμού μιλά η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης - Τι λένε τα δύο κόμματα

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πρόσωπό της για πιέσεις παραίτησης προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου δηλώνει ότι στοχοποιείται ο θεσμός «του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με προφανή σκοπό όπως συνήθως, τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και την παρεμπόδιση του ελεγκτικού του έργου».

Συγκεκριμένα η δήλωσή της, όπως μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρει:

«Για μία ακόμα φορά επιχειρείται η στοχοποίηση του θεσμού του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με προφανή σκοπό όπως συνήθως, τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και την παρεμπόδιση του ελεγκτικού του έργου.

Με ψευδείς αναφορές σε δήθεν έγκυρες πηγές οι οποίες μάλιστα δεν κατονομάζονται, διαδίδονται κακόβουλα και αβάσιμα ψεύδη που θίγουν και υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και τη λειτουργία τους.

Διαψεύδω πλήρως το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για την επικοινωνιακή σκοπιμότητα που εξυπηρετεί σε ένα κρίσιμο πολιτικά χρονικό διάστημα η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σε βάρος θεσμών όπως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης».

Στο επίκεντρο η επιλογή νέας ηγεσίας για τη Δικαιοσύνη

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελεί η επιλογή νέας ηγεσίας για τη Δικαιοσύνη στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών 2019. Εισαγγελέας και πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποχωρούν στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, με αποτέλεσμα η επιλογή των διαδόχων τους από το υπουργικό συμβούλιο, ενόψει των εκλογών, να βρίσκεται στο αέρα.

Αν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν, ήδη, δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και τυπικά από το Σύνταγμα δεν απαγορεύεται να συνεχιστούν πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «θεσμικά ευαίσθητο θέμα» καθώς είθισται οι επιλογές να γίνονται στα μέσα Ιουλίου αμέσως μετά την λήξη της θητείας των ανώτατων λειτουργών της δικαιοσύνης. Εξαίρεση αποτέλεσε η επιλογή της σημερινής εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου όταν το 2016 πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη βρέθηκε να αναμένει την αποχώρηση της συναδέλφου της.

Πάντως, οι υποψήφιοι τόσο για την εισαγγελία όσο και για την προεδρία του Αρείου Πάγου έχουν, ήδη, περάσει από ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί και η προεπιλογή από τη Βουλή καθώς για τη θέση του προέδρου έχουν προκριθεί οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη και η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ για αυτή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, ωστόσο, αποτελεί μια άτυπη θεσμική υποχρέωση για το υπουργικό συμβούλιο το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο για την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

«Φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που συνδέεται με την προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη»

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Alpha, υπογράμμισε ότι:

«Αυτήν την στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο». Ωστόσο, «υπάρχει μία έντονη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που συνδέεται με την προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη. Εμείς δεν έχουμε καμία αγωνία.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη όπως έκαναν πολλές κυβερνήσεις του παλιού καθεστώτος στο παρελθόν, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «εκείνοι θέλουν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την NOVARTIS, το ΚΕΛΠΝΟ και άλλες υποθέσεις». «Στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωπα με υποθέσεις διαφθοράς», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της αντιπολίτευσης αρκεί να κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης και όχι στο πλαίσιο του δηλητηρίου που ρίχνει η Νέα Δημοκρατία στον δημόσιο διάλογο.

«Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι έχουν τσαλαπατήσει κάθε λέξη του Συντάγματος»

Από τη μεριά της ΝΔ, ο τομεάρχης Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε σχετικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

«Στην πολιτική παίζει ρόλο και ο τρόπος που φεύγεις όταν χάνεις. Το 2015, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναλάμβαναν ότι το κόμμα τους είναι "κάθε λέξη του Συντάγματος". Πέρασαν μόνο τέσσερα χρόνια και ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι έχουν τσαλαπατήσει, τσαλακώσει και διαλύσει κάθε λέξη του Συντάγματος. Με αποκορύφωμα τον χειρισμό που γίνεται για να γίνουν οι εκλογές 7 Ιουλίου, με πρόσχημα ότι υπάρχουν ακόμα μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Θα ευχόμουν να ήταν αυτός ο λόγος. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι».

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και πηγαίνει σε εκλογές. «Είναι ήδη σε αποδρομή η κυβέρνησή του και με το πνεύμα και με το γράμμα του Συντάγματος. Το θέμα του ορισμού νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη είναι βαθιά πολιτικό. Τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου προσπαθεί να βάλει χέρι και να διορίσει τους επικεφαλής της Δικαιοσύνης. Οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ποιοι λόγοι βρίσκονται πίσω από αυτήν τη μεθόδευση. Η κυβέρνηση όμως δείχνει πρωτοφανή απαξία στην ψήφο του λαού και αδιαφορεί για το τι πιστεύουν οι πολίτες» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος που μπορεί να κλείσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας».