Το τελικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών – Ποιοι εκλέγονται

Το τελικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών – Ποιοι εκλέγονται

Στο 9,35% η διαφορά της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ - Η πρωτιά σε σταυρούς προτίμησης του Στέλιου Κυμπουρόπουλου

Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για τις ευρωεκλογές 2019 στο 100 % της χώρας.

Όπως αναμενόταν από το βράδυ της Κυριακή, η ΝΔ κατήγαγε ευρεία νίκη με διαφορά 9,35%  επί του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας το 33,11% έναντι 23,76% του κυβερνώντος κόμματος, αποτέλεσμα το οποίο ανάγκασε τον πρωθυπουργό να εισηγηθεί την προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπαίνουν ακόμη το Κίνημα Αλλαγής με 7,72%, το ΚΚΕ με 5,35%, η Χρυσή Αυγή με 4,88% και η Ελληνική Λύση με 4,18%.

 

Η ΝΔ επικράτησε στις 51 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας και εκλέγει οκτώ (8) ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έξι (6) το Κίνημα Αλλαγής δύο (2), το ΚΚΕ δύο (2), η Χρυσή Αυγή δύο (2) και η Ελληνική Λύση έναν (1) ευρωβουλευτή. Μέχρι στιγμής η ενσωμάτωση στις ψήφους των υποψηφίων ευρωβουλευτών βρίσκεται στο 71,12%, ωστόσο το τοπίο σχετικά με το ποιοι εκλέγονται, έχει ξεκαθαρίσει.

Ποιοι εκλέγονται ανά κόμμα

ΝΔ

Πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο εκλέγεται ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ο 34χρονος ψυχίατρος, αν και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο πάσχοντας από την ηλικία των μόλις 14 μηνών από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, κατάφερε να αποσπάσει 418.612, αφήνοντας πίσω του τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος έλαβε 354.021 ψήφους.

Στην 3η θέση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ βρέθηκε η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, ακολουθούμενη από την Ελίζα Βόσεμπεργκ, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργο Κύρτσο και Θοδωρή Ζαγοράκη.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επανεξελέγεται καταλαμβάνοντας την 1η θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος. Στην 2η θέση εκλέγεται η πρώην υπουργός Τουρισμού και πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Έλενα Κουντουρά.

Ακολουθούν ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης, ο επίσης δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Πέτρος Κόκκαλης.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Με το Κίνημα Αλλαγής επανεξελέγονται οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή. Εάν πάντως ο κ. Ανδρουλάκης θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές με το ΚΙΝΑΛ, όπως έχει εκφράσει την πρόθεσή του και σε ενδεχόμενη παραίτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτος επιλαχών είναι ο Νίκος Παπανδρέου.

ΚΚΕ

Από το ΚΚΕ επανεξελέγεται ο ήδη ευρωβουλευτής του κόμματος Κωνσταντίνος Παπαδάκης και για πρώτη φορά ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος με ψήφους.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πρώτος με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής εκλέγεται ο βουλευτής της Ιωάννης Λαγός, ο οποίος όμως έχει σε βάρος του δικαστική απόφαση απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο δεύτερος ευρωβουλευτής του κόμματος που εξελέγη, είναι ο στρατιωτικός ιατρός, ταξίαρχος ε.α., Αθανάσιος Κωνσταντίνου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Η Ελληνική Λύση μπαίνει για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον αρχηγό της, Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος έλαβε 111.356 ψήφους, επί συνόλου 236.360 ψήφων που έλαβε το κόμμα του.