Ο Σταμάτης Μαλέλης επιτίθεται στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Ο Σταμάτης Μαλέλης επιτίθεται στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ρήξη

Μέσω ενός άρθρου του, ο Σταμάτης Μαλέλης δίνει συνέχεια στην κόντρα του με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Η ρήξη του του παραιτηθέντος γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ. και της προέδρου του κινήματος Φώφης Γεννηματά φαίνεται πως είναι μεγάλη. Σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο δημοσιογράφος αναφέρει με νόημα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής δεν αντιστοιχεί με τις προσδοκίες της Χαριλάου Τρικούπη και πως έτσι όπως πάει, δεν πρόκειται να ξαναγίνει μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Προειδοποιεί δε πως από τούδε και στο εξής περιμένουν το κόμμα δύσκολες μέρες.

Το άρθρο έχει ως εξής:

«Τα συμπεράσματα των πρόσφατων εκλογών είναι ευανάγνωστα. Η ΝΔ κυριάρχησε επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από τη ΝΔ αλλά αύξησε τις δυνάμεις του και κυριάρχησε στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το ΚΙΝΑΛ, όπως υποστηρίζουν πολλά στελέχη του, άντεξε στον δικομματισμό και την πόλωση. Το "άντεξε" έχει προφανώς να κάνει με το πού βάζεις τον πήχη. Εάν βάζεις στόχο να διασωθείς και καταφέρνεις να είσαι, πάνω - κάτω, από το ποσοστό των ευρωεκλογών, τότε πράγματι άντεξες. Εάν όμως είχες βάλει στόχο να ξαναγίνεις η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τότε μάλλον πρέπει να προβληματιστείς.

Σε κάθε τους ομιλία τα περισσότερα στελέχη του Κινήματος και εγώ, λέγαμε σχεδόν μονότονα ότι θέλουμε οι ψηφοφόροι που μας εγκατέλειψαν το 2012, να ξαναγυρίσουν στο σπίτι τους. Λέγαμε πολύ απλά ότι οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Παράταξης ανταποκρίθηκαν στα κελεύσματα του λαϊκισμού τη δύσκολη περίοδο των Μνημονίων και στήριξαν ένα κόμμα που έταζε τα πάντα σ’ έναν κόσμο που απότομα και βίαια είχε φτωχοποιηθεί. Η στρατηγική ήταν αυτονόητη. Σας εξαπάτησαν, γυρίστε στο σπίτι σας. Γύρισαν; Όχι βέβαια. Οι ψηφοφόροι του 2009 του ΠΑΣΟΚ στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επέστρεψαν και παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Αποδείχθηκε ότι η φυγή δεν ήταν προσωρινή αλλά έχει στοιχεία μονιμότητας.

Θα δούμε, λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εάν παραμείνουν και τώρα που το κόμμα δεν είναι στην εξουσία. Μπορεί. Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής δεδομένα.

Οι ψηφοφόροι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ αν και ήξεραν ότι η ΝΔ θα είχε την επόμενη μέρα την εξουσία.

Αποδείχθηκε ότι δημιουργήθηκε ένας νέος διπολισμός, όπως και να θέλει να τον αποκαλέσει ο καθένας.

Το ΚΙΝΑΛ δεν μπόρεσε να ανατρέψει τον διπολισμό και κυρίως δεν κατάφερε να δελεάσει τον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στο σπίτι του.

Τα ερωτήματα είναι απλά. Μήπως ο πρώην ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν νιώθει προσωρινός αλλά μόνιμος στο νέο του κόμμα; Εάν δεν συμβαίνει αυτό γιατί απέτυχε το ΚΙΝΑΛ να πείσει τον ψηφοφόρο ενός κόμματος που βρίσκεται σε αποδρομή να ψηφίσει και πάλι το ιστορικό κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης; Εδώ πρέπει να απαντήσουμε με ειλικρίνεια. Γιατί δεν μπορέσαμε να τον πείσουμε ότι εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη που είναι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Οι διαρκείς παλινωδίες μας μπέρδεψαν τον προοδευτικό ψηφοφόρο που μας εγκατέλειψε.

Τώρα μας περιμένουν δύσκολες μέρες. Όσοι θέλουν τη Δημοκρατική Παράταξη, μικρό και ελεγχόμενο κόμμα του Κέντρου, μάλλον θα απογοητευτούν. Η ιστορία δεν χαρίζεται σε κανέναν. Πρέπει αμέσως να πάρουμε αποφάσεις ώστε να κάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη. Με γενναιότητα και χωρίς αφορισμούς και αποκλεισμούς. Ο καθένας ας πάρει την ευθύνη του».