Σε νέο ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Ραντεβού μετά τις εκλογές δίνουν οι αγορές με την Ελλάδα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Ραντεβού μετά τις εκλογές δίνουν οι αγορές με την Ελλάδα

Σχέδια για έξοδο στις αγορές στο δεύτερο 15ημερο του Ιουλίου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου

Οι συνθήκες μπορεί σήμερα να είναι ιδανικές για μια νέα έξοδο στις αγορές με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να καταγράφουν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο αλλά μια νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων θα έρθει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το ελληνικό δημόσιο δεν είχε ποτέ ξανά την ευκαιρία να δανειστεί για δέκα χρόνια με επιτόκιο χαμηλότερο του 3% όπως συμβαίνει σήμερα (η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 2,7%). Η προσδοκία αλλαγής οικονομικής πολιτικής η οποία θα είναι φιλικότερη στις επενδύσεις και το επιχειρεί σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών για ισχυρές πιθανότητες καθαρής αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας ενισχύουν το θετικό κλίμα. Τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές θα καθοριστούν από τον νέο υπουργό Οικονομικών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα μπορούσε να επιχειρηθεί κάτι εντυπωσιακό όπως για παράδειγμα η έκδοση 15ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 5 δις. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο  έχει ήδη κάνει την προεργασία. Είναι γνωστό πως είχε έτοιμη μια νέα έκδοση ομολόγων μετά το Πάσχα στις αρχές Μαΐου αλλά το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα τα ανέτρεψε όλα. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάππειο στις 15 Μαίου, άρχισαν να τραβούν έντονα την ανηφόρα. Αυτό κράτησε μέχρι τις ευρωεκλογές. Μετά η εικόνα άλλαξε. Το αποτέλεσμα των οποίων έδωσε την προσδοκία στους επενδυτές για την εφαρμογή μιας πολιτικής πιο φιλικής στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων το τελευταίο διάστημα καταρρίπτουν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο. Χθες υποχώρησαν και κάτω από το 2,7%, είναι μακράν οι πλέον ελκυστικές σε όλη την Ευρωζώνη και μία από τις καλύτερες στο πλανήτη σε αναπτυγμένη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Γερμανία οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα είναι αρνητικές, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η απόδοση είναι περίπου στο 0,5%. Η μεγαλύτερη απόδοση εντοπίζεται στην Κύπρο που ωστόσο δεν υπερβαίνει το 1%.

Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό ότι οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις βρίσκουν στην Ελλάδα μία ευκαιρία που δεν θα διαρκεί για πάντα.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιούλιου θα πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα και να προβεί άμεσα στις όποιες κινήσεις διότι τα «επενδυτικά καλοκαίρια» δεν διαρκούν για πάντα.

Στην χρηματιστηριακή αγορά της χώρας το momentum είναι θετικό και αυτό φαίνεται από την σταθερή βελτίωση του γενικού δείκτη. Χθες έκλεισε πάνω από τις 850 μονάδες και είναι μόλις 53 μονάδες χαμηλότερα από το υψηλός επί ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτές θεωρούν ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποιος αρνητικός εξωγενής παράγοντας το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί πριν από τις εκλογές.

Οι τράπεζες είναι ο πρωταγωνιστής με κέρδη που υπερβαίνουν ακόμη και το 70% λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς από τις ευρωεκλογές μέχρι και χθες.

Στην αγορά ομολόγων το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Χθες υποχώρησε και κάτω από το 2,7% το 10ετές ομόλογο, φθάνοντας το 2,669%. Στο 5ετές η απόδοση αγγίζει πλέον το 1,5%, ενώ έγραψε χθες χαμηλό 1,535%.