Η πρόβλεψη γνωστού δημοσκόπου για τις Ευρωεκλογές 2019

Η πρόβλεψη γνωστού δημοσκόπου για τις Ευρωεκλογές 2019

Πώς θα διαμορφωθεί η διαφορά των δύο κομμάτων

Με τις ημέρες μέχρι τις Ευρωεκλογές να λιγοστεύουν, στη σελίδα του δημοσκόπου Γιάννη Μαυρή δημοσιεύεται μια ανάλυση προτού οι πολίτες πάνε στις κάλπες.

Στην ανάλυση – «συμπεράσματα από υποδείγματα γραμμικής παλινδρόμησης για την πρόβλεψη των ευρωεκλογών, με βάση τα εκλογικά δεδομένα και δημοσκοπήσεις» των Γιάννη Μαυρή και Γιώργου Συμεωνίδη παρουσιάζονται μια σειρά από βασικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία:

  • Τα ποσοστά των δύο σημερινών μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) στις ευρωεκλογές, αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερα, από τα αντίστοιχα που θα κέρδιζαν, αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές.
  • Το συμπέρασμα αυτό συνάδει με τα ιστορικά δεδομένα του συνόλου των προηγούμενων ευρωεκλογών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το εκλογικό του ποσοστό κατά 9,8% και η ΝΔ κατά 5%, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, που είχαν προηγηθεί κατά 8 μήνες.
  • Στις προσεχείς ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι αρκετά πιθανό να υπερβεί το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου/δεύτερου κόμματος, σε ευρωεκλογές
  • Από την άλλη πλευρά, η αναμενόμενη ευρωεκλογική διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται, κατά 2%-5%, της εκτιμώμενης -σήμερα- διαφοράς στη βουλευτική επιρροή τους. Συνεπώς, η διαφορά που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές είναι λάθος να συγκριθεί με τη διαφορά που καταγράφουν δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
  • Τέλος, το ύψος της αποχής δεν αναμένεται να επιδράσει σημαντικά στο αποτέλεσμα της αναμέτρησης του προσεχούς Μαΐου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση στο mavris.gr