Λύση-«πακέτο» επιδιώκει η Τουρκία σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Λύση-«πακέτο» επιδιώκει η Τουρκία σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Η Άγκυρα διά της ισχύος να εξαναγκάσει Ελλάδα και Κύπρο να μπουν σε ένα πάρε-δώσε

Η Άγκυρα πιέζει με τις κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης με την Ελλάδα και τις επιθετικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, μεθοδεύοντας παρασκηνιακά τη διαμόρφωση συνθηκών για «πακετοποίηση», δηλαδή μια φόρμουλα για διάλογο εφ' όλης της ύλης, που να περιλαμβάνει τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τα ενεργειακά.

Όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, η Άγκυρα διαμηνύει, ότι με την «πακετοποίηση» μπορεί να εκτονωθεί η κρίση, που έχει προκαλέσει η ίδια με την εισβολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κι αυτό το επιχείρημα φαίνεται να βρίσκει έδαφος σε κάποιες πλευρές, οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διαδραματίσουν και ρόλο μεσολαβητή. Είναι πρόδηλο άλλωστε, πως η πρόσφατη ενέργεια με την κάθοδο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου του γεωτρύπανου «Πορθητής», αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων και την επιβολή των τουρκικών επιδιώξεων.

Η Άγκυρα επιδιώκει, διά της ισχύος, να εξαναγκάσει Ελλάδα και Κύπρο να μπουν σε ένα πάρε-δώσε, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι για να λαμβάνει η Τουρκία. Για την τουρκική πλευρά λοιπόν, το σενάριο αυτό έχει ως στόχο, να κερδίσει από Αιγαίο μέχρι Κύπρο και να έχει και μερίδιο στα ενεργειακά. Είναι προφανές, πως θα πετύχει την πακετοποίηση με την κλιμάκωση της έντασης, σε σημείο που θα παρέμβουν τρίτοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, εκτιμάται ότι η ένταξή τους στο πακέτο θα επιτευχθεί, εάν η Τουρκία προχωρήσει στο πρότυπο της εισβολής του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, σε γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Η Λευκωσία από την πλευρά της συνεχίζει τις προσπάθειες για προώθηση μέτρων κατά της Τουρκίας, με πρώτο στόχο την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με ξένες κυβερνήσεις και Οργανισμούς.

Στα πλαίσιο αυτό, το βράδυ της Πέμπτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ. Το δημοσίευμα σημειώνει, ότι ο ΥΠΕΞ θα ενημερώσει αύριο το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προκλήσεις και την επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.