Τι προτείνει το ΚΚΕ για τα επιδόματα τοκετού και μητρότητας

Τι προτείνει το ΚΚΕ για τα επιδόματα τοκετού και μητρότητας

Με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε σήμερα τέσσερις τροπολογίες, τρεις εκ των οποίων αφορούν τα επιδόματα τοκετού και μητρότητας, καθώς και την άδεια μητρότητας.

Ειδικότερα, με την πρώτη τροπολογία προτείνεται η θεσμοθέτηση της χορήγησης επιδόματος τοκετού «σε όλες τις γυναίκες που γεννούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ύψους 1.000 ευρώ, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση αντίστοιχα. Η σχετική δαπάνη βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων» και «κάθε αντίθετη διάταξη τυπικού ή ουσιαστικού νόμου καταργείται».

Με τη δεύτερη τροπολογία προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, στο ύψος του επιδόματος ανεργίας, με διάρκεια 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από την κατοχή ασφαλιστικής ενημερότητας και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μην είναι αναγκασμένες να εργάζονται μέχρι τη γέννα και να επιστρέφουν στη δουλειά όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τον τοκετό.

Στην ίδια τροπολογία προτείνεται «οι ως άνω αυτοαπασχολούμενες γυναίκες απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για χρονικό διάστημα ενός έτους από τον τοκετό» και το «ως άνω διάστημα καταβολής του επιδόματος μητρότητας υπολογίζεται στοn συντάξιμο χρόνο», ενώ «κάθε αντίθετη διάταξη τυπικού ή ουσιαστικού νόμου καταργείται».

Η τρίτη τροπολογία προτείνει την κατάργηση της προϋπόθεσης της συμπλήρωσης τουλάχιστον 200 ημερών ασφάλισης για τη χορήγηση της άδειας μητρότητας (κύησης-τοκετού-λοχείας) από τον ΕΦΚΑ και επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε εργαζόμενες, που σήμερα αποκλείονται από αυτή για τον ως άνω λόγο.

Η τέταρτη τροπολογία αφορά στους υπόγειους χώρους στάθμευσης δημόσιας χρήσης στα μητροπολιτικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και όπως σημειώνει η ΚΟ του ΚΚΕ, «με το εδ. α' της παρ. 13 του αρ. 10 του Ν. 2947/2001 καθορίζονται θέσεις κατασκευής υπόγειων χώρων στάθμευσης δημόσιας χρήσης στα μητροπολιτικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και των απαιτούμενων για την εξυπηρέτησή τους υπέργειων εγκαταστάσεων».

«Ενόψει του ότι η συγκεκριμένη διάταξη θεσπίστηκε για τις ανάγκες τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή ήταν περιορισμένης χρονικής ισχύος (και άλλωστε ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκε έχει εκλείψει προ πολλού), πρέπει πλέον να καταργηθεί. Με την κατάργηση της ως άνω διάταξης, καθίσταται άνευ αντικειμένου και η διάταξη του εδ. β' της παρ. 13 και πρέπει συνεπώς και αυτή να καταργηθεί» προσθέτει η ΚΟ του ΚΚΕ.