Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Αύριο θα τεθεί σε ψηφοφορία

Το μεσημέρι ξεκινά η συζήτηση για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (σ.σ. ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση τη Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Σκοπός είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στους βουλευτές και στα κόμματα για να τοποθετηθούν.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, το πρωτόκολλο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την αμέσως επόμενη μέρα, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με την ψήφισή του.

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση το Πρωτόκολλο για την προσχώρηση της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, μετά τη χθεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι η πΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Η κύρωση του πρωτοκόλλου από το ελληνικό κοινοβούλιο αποτελεί προαπαιτούμενο για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και να αλλάξει επισήμως η ονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ονομασία με την οποία θα γίνει η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.