Καταγγέλλουν την Χρυσοβελώνη για δύο μισθούς από το Κράτος

Καταγγέλλουν την Χρυσοβελώνη για δύο μισθούς από το Κράτος

Ως υφυπουργός Εσωτερικών και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

Σε καταγγελία σε βάρος της υφυπουργού Εσωτερικών και πρώην στελέχους των ΑΝΕΛ, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ότι παίρνει δύο μισθούς από το Κράτος, προχώρησαν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην ερώτησή τους με τίτλο «Πόσους μισθούς αλήθεια μπορεί να παίρνει ένας Υπουργός;», οι δύο βουλευτές επισημαίνουν, ότι η κ. Χρυσοβελώνη είναι σε δύο μισθοδοσίες και συγκεκριμένα, ότι απολαμβάνει τον μισθό της υφυπουργού και ταυτόχρονα αυτόν της προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ). Οι κ.κ. Μαυρωτάς και Ψαριανός ρωτάνε με ποιο σκεπτικό η άμισθη θέση του προέδρου του ΕΣΟΑ έγινε έμμισθη, αν η κ. Χρυσοβελώνη έχει αποποιηθεί τον μισθό αυτό και αν θα αντικατασταθεί από άλλο πρόσωπο στον ΕΣΟΑ.

Συγκεκριμένα η ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού αναφέρει:

«Στις 3 Νοεμβρίου 2017, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη, η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, διορίστηκε αμισθί Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ). Στις 12 Ιουλίου 2018, με την απόφαση ανασυγκρότησης του ΕΣΟΑ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζης, διατηρεί την κ. Χρυσοβελώνη στη θέση της Προέδρου. Η θέση παραμένει άμισθη.

Στις 29 Αυγούστου 2018, στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, η κ. Χρυσοβελώνη διορίζεται, υφυπουργός Εσωτερικών. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 κι ενώ έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού, με κοινή απόφαση (ΚΥΑ) υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χουλιαράκης, καθορίζεται η μηνιαία αποζημίωση (1.800 ευρώ καθαρά, 2.280 ευρώ μικτά) της Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ), σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4530/2018 («Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις»), όπου ορίζεται ότι δύναται η καταβολή αμοιβής ή αποζημίωσης στην Πρόεδρο του Ε.Σ.Ο.Α. και μάλιστα αναδράμει από τον Αύγουστο του 2018.

Με δεδομένο ότι, στις 20 Σεπτεμβρίου η κ. Μ. Χρυσοβελώνη ήταν ήδη υφυπουργός

Με δεδομένο ότι, η κ. Μ. Χρυσοβελώνη παραμένει Πρόεδρος του Ε.Σ.Ο.Α παρότι το Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει από τον Ιούλιο του 2018 προκύπτει ζήτημα νομιμότητας και ηθικής τάξης.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Με ποιο σκεπτικό διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα αποζημίωσης της κ. Μ. Χρυσοβελώνη για το έργο της ως προέδρου το ΕΣΟΑ, ενώ ήδη από τον Αύγουστο 2018 μισθοδοτείτο ως υφυπουργός;

2) Έχει αποποιηθεί η κ. Μ. Χρυσοβελώνη του μισθού της ως Πρόεδρος του ΕΣΟΑ;

3) Θα οριστεί διάδοχο πρόσωπο της υφυπουργού κ. Χρυσοβελώνη στην θέση του Πρόεδρου του ΕΣΟΑ ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα;».