Βορίδης: Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας

Βορίδης: Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας

«Στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική ομάδα 145 βουλευτών και κάλεσε να μην αποτολμηθεί αλλαγή των πλειοψηφιών»

«Ελπίζω να έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι ήδη είναι κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης επισημαίνοντας πως αυτό ισχύει ακόμη κι αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης «διότι στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική ομάδα 145 βουλευτών» και κάλεσε να «μην αποτολμηθεί αλλαγή των πλειοψηφιών στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Υφ' οιανδήποτε εκδοχή ακόμη κι αν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Διότι στηρίζεται σε μία κοινοβουλευτική ομάδα 145 βουλευτών» ανέφερε και απευθυνόμενος στο Προεδρείο της Βουλής είπε ότι «μην αποτολμηθεί κύριε πρόεδρε να αλλάξουν οι πλειοψηφίες στις Επιτροπές της Βουλής στη βάση του συσχετισμού της ψήφου εμπιστοσύνης».

Όπως είπε, ο Κανονισμός της Βουλής, είναι σαφής: «Η συγκρότηση των Επιτροπών της Βουλής, γίνεται με βάση την δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Και έτσι θα γίνει με τα νέα δεδομένα. Ακόμη όμως και αν μετρήσει η κυβέρνηση τους τρεις βουλευτές που είναι υπουργοί και δεν ανήκουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καλώς ή κακώς είναι 148. Αυτά».

Ο κ. Βορίδης διεκρίνισε το σκεπτικό του λέγοντας πως το τί θα ψηφίσουν οι βουλευτές στην διαδικασία της ψήφο εμπιστοσύνης είναι δικό τους θέμα και δεν δημιουργεί στήριξη της κυβέρνησης, υπό την έννοια των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. «'Αρα από σήμερα είστε κυβέρνηση μειοψηφίας» κατέληξε.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε πως αυτό το οποίο όμως έχει την σημασία του είναι γιατί έφτασε η κυβέρνηση σε αυτό σημείο, υπογραμμίζονται πως η συζήτηση που διεξάγεται για την ψήφο εμπιστοσύνης, δεν προξενείται εξ αβροφροσύνης. «Ακούγοντας τον κ. πρωθυπουργό να μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι καλοσύνη του που ήρθε να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης. 'Αμα ήθελε, γιατί άμα δεν ήθελε θα μπορούσε να μην τη ζητήσει... Δεν είναι έτσι, διότι: Πρώτον είναι γνωστό ότι αν δεν την έφερνε θα ερχόταν η πρόταση δυσπιστίας. 'Αρα λοιπόν η λεβεντιά δεν έχει αντικείμενο, είναι μια λεβεντιά υποχρεωτική. Δεύτερον, η ακόμη μεγαλύτερη λεβεντιά είναι ότι ακριβώς την προηγούμενη μέρα έχουν κάτσει με τον φίλο και συνεργάτη Πάνο και έκατσαν και τα μιλήσανε».

Τέλος, ο κ. Βορίδης, έψεξε έντονα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν βρέθηκε κανένας να στηρίξει τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων «στην αθλιότητα που έχει υποστεί από τον Καμμένο». «Δεν άκουσα κανέναν να καταδικάζει κάποιον που χρησιμοποίησε ένα προσωπικό δράμα ενός πατέρα που έχει μια δυσκολία με τον γιό του να το χρησιμοποιεί για να τον ψέξει πολιτικά. Έχουμε τεράστιες διαφωνίες, έχουμε βαθιές ιδεολογικές πολιτικές προγραμματικές, αξιακές και αισθητικές διαφορές, αυτό όμως είναι κάτι που δεν έχουμε κάνει ποτέ εμείς, που είμαστε οι σκληροί σας αντίπαλοι. Αλλά εσείς δεν βρήκατε να πείτε έναν λόγο».