«Το καθεστώς μισθοδοσίας των ιερέων είναι ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας»

«Το καθεστώς μισθοδοσίας των ιερέων είναι ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας»

Εμμένει η κυβέρνηση στο να αποσυνδεθούν οι ιερείς από το δημοσιοϋπαλληλικό αξίωμα - «Όχι» από την Ιερά Σύνοδο - Τι απαντά ο Ιερώνυμος

Αμετακίνητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στη θέση της να σταματήσουν οι κληρικοί να νοούνται δημόσιοι υπάλληλοι και να μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Παρά τις έντονες αντιδράσεις που φέρονται να σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, σήμερα, και την απόφαση που εξέδωσε η Ιεραρχία της Εκκλησίας, στην οποία διατρανώνεται η πρόθεσή της να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του απαντά πως το καθεστώς  μισθοδοσίας των ιερέων είναι ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

Υπενθυμίζεται πως κατά την καταρχήν συμφωνία της 6ης Νοεμβρίου μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προβλεπόταν η δέσμευση του ελληνικού δημοσίου να καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του ελληνικού δημοσίου. Βάσει των συμφωνηθέντων, οι ιερείς δεν θα νοούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι και η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» αναφέρεται η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Χαιρετίζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ο Αρχιεπίσκοπος

Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Τι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 6 ώρες, αποχώρησαν ως διαφωνούντες ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος φέρεται να άσκησε οξύτατη κριτική κατά του περιεχομένου της συμφωνίας και ήταν τόσο έντονος που ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να του αφαίρεσε τον λόγο.

Με έκτακτη ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε ομόφωνα:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.