Κοτζιάς: Ο κύκλος συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κλείσει

Κοτζιάς: Ο κύκλος συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κλείσει

Αναφερόμενος στον Π. Καμμένο, υποστήριξε πως υπήρχε μια θεμελιακή πολιτική διαφωνία που κάποιοι προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως μια προσωπική διαφωνία

Τη διαβεβαίωσή του ότι θα στηρίξει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε απόψε ο τέως υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμησή του ότι έχει κλείσει ο κύκλος της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, επιχειρηματολογώντας πως «τελείωσαν τα μνημόνια και ερχόμαστε σε μια νέα φάση διακυβέρνησης, στην οποία χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη, να υπάρξει μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές κι ένα διαφορετικό πρόγραμμα απ' ό,τι η κυβέρνηση σωτηρίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πολιτικό του μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει το ΠΡΑΤΤΩ στις εθνικές εκλογές. «Θα μετρήσουμε το μπόι μας στις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΡΑΤΤΩ θα στηρίξει ψηφοδέλτια που θα είναι με δυνάμεις σοσιαλιστικές, με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοτελείς.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως έχει βαθιά εκτίμηση στο ταλέντο και τα χαρίσματα του, σημειώνοντας ωστόσο ότι «έχω και τις απόψεις μου για τις πολιτικές αδυναμίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ».

Δίνοντας το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως είναι οπαδός της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, να αναλαμβάνει την ευθύνη που έχει και να παλεύει να δίνει λύσεις, να μην είμαστε το πρόβλημα, ενώ τόνισε κάθετα αντίθετος με την αδράνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «οφείλουμε να πάρουμε το βάρος της λήψης αποφάσεων και να δώσουμε λύσεις ώστε να δώσουμε ηγετικό ρόλο στη χώρα μας στην περιοχή».

«Αναβάθμισα τη χώρα»

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πολιτικής του αυτής, είπε πως αναβάθμισε τη χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως «αυτό που πραγματικά πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι πώς η Ελλάδα δεν θα επανέλθει 10 χρόνια πίσω σε άγονους εθνικισμούς, να ανταγωνίζονται οι πολιτικές δυνάμεις ποιος θα πει την πιο βαριά κουβέντα και πώς τον ηγετικό μας ρόλο δεν θα το βλέπουμε να κραυγάζουμε στους γείτονες μας, αλλά στο να εμπεδώνουμε μια πολιτική που να διευκολύνει την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της δικής μας χώρας και να συμπαρασύρει σε αυτήν την αναβάθμιση και την ανάπτυξη και τους γείτονες μας».

Σε ερώτηση γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς είπε πως απευθύνεται στον πρωθυπουργό της χώρας και αναφέρθηκε στο περιεχόμενό της, λέγοντας πως καταγράφει τις απόψεις, τις αναλύσεις και τις συστάσεις τους προς τον πρωθυπουργό, τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να προσεχθεί. Υπογράμμισε μάλιστα πως αν ήθελε την επιστολή αυτή για τη δημοσιότητα, «θα την έδινα στη δημοσιότητα». Έκανε επίσης γνωστό πως είχε υποβάλει παραίτηση και στις 19 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας πως δεν επέμεινε μέχρι τέλους γιατί δεν ήθελε να συνδεθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

«Η παραίτησή μου δεν ήταν παρόρμηση»

Ερωτηθείς για τους λόγους της παραίτησής του, απάντησε «ο καθένας με τις ευαισθησίες του» και ότι δεν ήταν μια παρόρμηση. Συγκεκριμένα, είπε πως για τον ίδιο δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ είπε: «Μίλησε για την ανάγκη, Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Δηλαδή, αυτό που θέλουμε να βγάλουμε πάνω από το σβέρκο της Κύπρου, εμείς το προτείνουμε για τον σβέρκο άλλης χώρας. Στη FYROM έγινε εμφύλιος πόλεμος πριν από 15 χρόνια ανάμεσα στους Αλβανούς και στους Σλαβομακεδόνες και δεν έχουμε κανένα συμφέρον να τον σηκώσουμε. Δεν νομίζω ότι κανένας Σλαβομακεδόνας θα δεχόταν για εγγυήτρια δύναμη την Αλβανία πάνω στο σβέρκο του. Είναι έξω από την πολιτική μας». Εδώ, επισήμανε, «υπήρχε μια θεμελιακή πολιτική διαφωνία που κάποιοι προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως μια προσωπική διαφωνία ανάμεσα στον Καμμένο και σε μένα και μετά να εμφανιστούν ότι έχουν πρόβλημα με τον χαρακτήρα μου».

«Είχα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την ανακοίνωση περί αιγιαλίτιδας»

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της απόφασης για την αιγιαλίτιδα ζώνη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, είπε πως είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό σχετικά. «Πριν βγω να πω τον αποχαιρετιστήριο λόγο, ρώτησα τον πρωθυπουργό, εάν μπορώ να αναφερθώ στην αιγιαλίτιδα ζώνη και στη δουλειά που κάναμε και μου είπε ναι». Ο τέως υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης γνωστό πως η πρόταση για την αιγιαλίτιδα ζώνη «έχει παραδοθεί πριν από έξι μήνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό που συμφώνησαν».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως ο ίδιος δεν κάνει διαρροές και ότι έχει προτείνει στην κυβέρνηση «να γίνει γενίκευση του νόμου που έφερε στη Βουλή και ψηφίστηκε, και εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια, ότι δεν μπορεί να βγάλει κανείς υπουργός λεφτά από απόρρητες ή άλλες τέτοιου είδους πηγές, ότι αυτά περνάνε μέσα από την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου και εγκρίνεται από τη Βουλή. Και δεν μπορεί να βγει οπουδήποτε σεντς χωρίς να υπάρχει έγκριση της Βουλής και να τα παίρνει η αρμόδια διεύθυνση». Είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας, να υπάρχει πλήρης έλεγχος, διεμήνυσε και σημείωσε ότι θα άξιζε στη συνταγματική αναθεώρηση να υπάρξει και μια αλλαγή που να προβλέπει τον έλεγχο τους.

Τι είπε για τη μηνυτήρια αναφορά

Επίσης, αναφέρθηκε και στη χθεσινή κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς επί παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση και για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σημειώνοντας ότι είναι η δεύτερη που κάνει για το ίδιο θέμα. «Η πρώτη αφορούσε τις σακούλες με αίματα, τα χώματα με αίματα, τις σφαίρες πολυβόλων που μου στέλνονταν μαζί με μηνύματα εκβιαστικού χαρακτήρα» υπενθύμισε και προσέθεσε πως δεν έχει άλλο τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του παρά στέλνοντας αυτά στη δικαιοσύνη και μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να συνδέσει τις δύο υποθέσεις, διότι κατά τη γνώμη του «πρόκειται για δύο εκβιαστικές τακτικές». «Έστειλα τις υποθέσεις αυτές στη δικαστική διερεύνηση ώστε να μην ασχολούμαι και να μην ερωτώμαι συνεχώς για αυτές τις απειλές και τους εκβιασμούς κι επίσης να πάρουν και κάποιοι το μήνυμα ότι επειδή είμαι καθαρός και δεν έχω τίποτα να φοβηθώ πάω εγώ πρώτος στις δικαστικές αρχές και ελπίζω να βρουν άκρη».