Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ΕΡΤ

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ΕΡΤ

Οι τελευταίοι που δικαιούνται να μας κουνάνε το δάχτυλο είναι οι ηθικοί αυτουργοί του μαύρου, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία

Επίθεση στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, η οποία, ακούγοντας στην Επιτροπή Θεσμών την σφοδρή κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Ευ. Βενιζέλου για την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, την ερμήνευσε ως έντεχνη και αγωνιώδη προσπάθεια να αποσοβηθεί η απόδοση των ευθυνών για το «μαύρο».

«Γεγονός είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, ξανά άνοιξε την ΕΡΤ, μετά το «μαύρο» που έριξε η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και καλό είναι να θυμόμαστε ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται για το «μαύρο». Οι τελευταίοι που δικαιούνται να μας κουνάνε το δάχτυλο είναι οι ηθικοί αυτουργοί του μαύρου, ιδιαιτέρως όταν ο στόχος της Ν.Δ, έτσι όπως βγαίνει και από δηλώσεις διαφόρων στελεχών της παραμένει το μαύρο» είπε η κυρία Καββαδία.

Ως «παράδειγμα» επικαλέστηκε την επιλογή της ΝΔ να απαγορεύσει στα στελέχη της τη συμμετοχή σε εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να χρησιμοποιείται η ΕΡΤ, μόνο ως δέκτης και εικόνας των εκδηλώσεων της Ν.Δ., για να μοιράζεται αυτός ο ήχος και αυτή η εικόνα δωρεάν στα ιδιωτικά κανάλια.

Παρόλα αυτά, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες τις οποίες ούτε μπορούμε αλλά ούτε και θέλουμε να αγνοήσουμε. «Δεν θέλουμε να τις αγνοήσουμε, γιατί θα αδικούσαμε με αυτό τον τρόπο τα όσα πολύ σημαντικά έχουν γίνει, τα όσα έχουν δρομολογηθεί να γίνουν αλλά και τη χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε. Εννοώ δηλαδή, τώρα που η Επιτροπή για το μαύρο στην ΕΡΤ αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά ώστε να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και να ξεδιπλωθεί το όραμα για την ΕΡΤ, τώρα που επιτέλους μπορούμε να μιλάμε για χειραφέτηση της ΕΡΤ από την DIGEA με τη δημιουργία του αυτόνομου δικτύου ψηφιακών εκπομπών, αλλά και τις εξελίξεις που υπάρχουν στο χώρο των ΜΜΕ. Μιλάω για την αδειοδότηση των καναλιών, για την καταβολή των υποχρεώσεων επιχειρήσεων ΜΜΕ και να επαναλάβουμε και να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση, είναι αυτή η οποία για πρώτη φορά επέβαλε στους καναλάρχες να πληρώσουν - και καλό είναι να μην τα ξεχνάμε αυτά».

Θέμα διαπιστευμένων δημοσιογράφων

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, έγινε ειδική αναφορά στο θέμα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο ρεπορτάζ των κομμάτων, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ανέφερε ότι στο ρεπορτάζ του ΚΚΕ δεν έχει διαπιστευτεί συντάκτης από την ΕΡΤ. Απαντώντας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Β. Κωστόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι ο όρος αυτός δεν εφαρμόζεται σωστά και είναι παρεξηγημένος όρος.

«Δυστυχώς, όσοι πάνε διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι καταλήγουν να γίνονται μέλη του οικείου γραφείου Τύπου του κόμματος, του οποίου υποτίθεται ότι είναι διαπιστευμένοι. Είναι ένας όρος, που θέλει μια διευκρίνιση, μια συνδιαλλαγή με την ΕΣΗΕΑ και τα άλλα συνδικάτα των δημοσιογράφων, προκειμένου να δούμε, εάν αυτός ο όρος είναι ένας όρος που μπορεί να σταθεί στην τηλεόραση γενικά. Είναι ένας όρος συγκεχυμένος, μερικές φορές δημιουργεί προβλήματα και πρέπει κάποια στιγμή να μπει σε μια τάξη», είπε ο κ. Κωστόπουλος.

Η αναφορά αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Αννέτας Καββαδία, όσο και του Μανώλη Συντυχάκη. «Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω, αναγνωρίζοντας και την ποιότητα των ανθρώπων που δουλεύουν επάνω, ότι το να είναι κάποιος διαπιστευμένος δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι ενστερνίζεται και τις απόψεις του κόμματος που καλύπτει. Οι ανάγκες της ΕΡΤ, ειδικά στο πολιτικό ρεπορτάζ, είναι πολύ διαφορετικές από τις ανάγκες κάποιου δημοσιογράφου που δουλεύει σε ιδιωτικό κανάλι. Πρέπει να ξέρεις τις ιδιαιτερότητες του κόμματος που καλύπτεις, να έχεις μια συνεχή επαφή, ακριβώς γιατί χρειάζεται η ΕΡΤ να έχει εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ. Άρα, ειλικρινά απέχει εντελώς από την πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν έχετε κατά νου κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, δεν ξέρω αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, δεν μπορείτε όμως αυτό να το επικαλείστε ως κάτι θέσφατο. Ένας δημοσιογράφος διαπιστευμένος, οφείλει να κάνει τη δουλειά του μιλώντας με τις πηγές του στο κόμμα το οποίο καλύπτει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μέλος του συγκεκριμένου κόμματος. Αυτή είναι απαραίτητη διευκρίνιση στους συναδέλφους» είπε χαρακτηριστικά η κ. Καββαδία.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής τους ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, συμφώνησε με την τοποθέτηση της κυρίας Καββαδία, ωστόσο παρατήρησε προς τον κ. Κωστόπουλο: «Είναι σαν να λέτε τώρα ότι δεν έχουμε διαπιστευμένο δημοσιογράφο για το ΚΚΕ, διότι πιθανά θα γίνει μέλος του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ».

Ανταπαντώντας ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι επ' ουδενί εννοούσε κάτι τέτοιο κι εξήγησε πως ο ρόλος του διαπιστευμένου είναι πολύ σημαντικός, και πρώτα απ' όλα να προστατεύει και το δικαίωμα του δημοσιογράφου και το κόμμα. Γι' αυτό, είπε ο κ. Κωστόπουλος, πρέπει να γίνει αντικείμενο μιας ειδικής μελέτης, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι οργανώσεις των δημοσιογράφων προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος θεσμικός να κατοχυρώνεται και η ελευθερία του δημοσιογράφου, αλλά και ο τρόπος που θα παρέχει τις υπηρεσίες του στην ΕΡΤ όντας διαπιστευμένος σε ένα κόμμα, προκειμένου ακριβώς να εκλείψουν οι παρεξηγήσεις.