Αποκλείει πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας – Τι λέει για τον Κοτζιά

Αποκλείει πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας – Τι λέει για τον Κοτζιά

«Η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας» τόνισε ο πρωθυπουργός

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά επιτέθηκε σε μερίδα του Τύπου, λέγοντας ότι «θα έλεγα σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμιση χρόνια, να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, απάντησε ότι «οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές» και συμπλήρωσε, ότι «τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο, ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, ότι «η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν». Επανέλαβε σε την αποφασιστικότητά του, η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση από την Ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως είπε, η κυβέρνηση πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες με σαφή κατεύθυνση. «Έχουμε και δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από την κρίση, που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα και έχουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη, ότι «είμαι εδώ αποφασισμένος, να προστατεύσω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα, έναντι του άλλου. Πόσο δε μάλλον, όταν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα, η προστασία του ενός να αποτελεί και προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου». Ερωτηθείς εάν θα είναι ικανοποιημένος, αν του προταθεί ως συμβιβασμός η μερική περικοπή των συντάξεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και ότι δεν βρίσκει κανέναν λόγο να συζητά για «φανταστικά σενάρια».

Σημείωσε ότι «έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τις σκέψεις και τις προθέσεις μας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε στους θεσμούς και δεν υπάρχει τέτοια σκέψη σαν αυτή που διατυπώσατε», είπε απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο που έκανε το σχετικό ερώτημα. Υπογράμμισε δε, ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν χρειάζεται υφεσιακά μετρα, αλλά φιλοαναπτυξιακά».

Δεν δημοσιοποιώ την «αυστηρά προσωπική» επιστολή του Κοτζιά

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι χθες ενημερώθηκε για μια επιστολή, που βρίσκεται στο γραφείο του σε έναν φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό» και ότι θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει. Άλλωστε -πρόσθεσε- θα συναντηθεί αύριο κατ' ιδίαν με τον Νίκο Κοτζιά και τόνισε ότι «δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές, που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».

«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε επίσης, ότι «ο Νίκος Κοτζιάς ήταν και ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» και πως είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύεται τακτικά στα κρίσιμα θέματα, που αφορούν στην εξωτερική πολιτική, που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά του χέρια.

Έτσι θα πορευθώ ως υπουργός Εξωτερικών

«Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον νέο του ρόλο και ως υπουργός Εξωτερικών. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει, ότι «στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό». Ερωτηθείς με αφορμή και την νέα του ιδιότητα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι «η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική, που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος στις έρευνες του Barbaros στα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πλησίον της Κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «αυτό έγινε και στην προκειμένη περίπτωση που προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο». Είπε ακόμη, ότι δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα, από αυτές που πραγματικά έχει. Τόνισε δε, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι και των ευρωτουρκικών σχέσεων και συμπλήρωσε ότι στο περιθώριο της Συνόδου συνομίλησε με άλλους ηγέτες για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, που τον ενημέρωσαν, ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το Συριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, ότι «το μήνυμα που έχει εκπέμψει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ήταν απολύτως σαφές στη Σύνοδο του Μαρτίου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα». Ο πρωθυπουργός είπε σε ό, τι τον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, ότι είναι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες, διάλογος και δίαυλοι επικοινωνίας. Καταλήγοντας είπε, ότι «στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό».

Αύριο η ορκωμοσία Τσίπρα ως υπουργού Εξωτερικών

Αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 10:30 το πρωί ο πρωθυπουργός θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με πολιτικό όρκο και ως υπουργός Εξωτερικών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του στις 11:00 με τον Νίκο Κοτζιά στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.