Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, στον πρωθυπουργό το υπουργείο Εξωτερικών

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, στον πρωθυπουργό το υπουργείο Εξωτερικών

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό – Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η παραίτηση Κοτζιά έγινε δεκτή και το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών περνά στον πρωθυπουργό «προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο πρωθυπουργός «ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια» τον κ. Νίκο Κοτζιά.

Τσίπρας για παραίτηση Κοτζιά: Δε θα ανεχτώ στο εξής καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Νίκου Κοτζιά, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι η παραίτηση έγινε δεκτή. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύτιμη» τη συμβολή του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών «στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας».

Στην δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, ο πρωθυπουργός είπε πως στέλνει διπλό μήνυμα «προς το εξωτερικό αλλά και προς την κυβέρνησή μου: Να μην ανεχτώ από δω και στο εξής καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική». Πρόσθεσε ακόμη πως δεν θα «ανεχτεί» καμία προσπάθεια που θα «διαταράξει την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια».

Εξηγώντας γιατί αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κοτζιάς: Ξέχασαν ότι είμαι σπόρος

Για επιλογές που έκαναν στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών, κάνει λόγο ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ανάρτησή του στο twitter. Μεταξύ άλλων, γράφει ο Νίκος Κοτζιάς: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις.

Πολιτικές εξελίξεις μετά την παραίτηση του ΥΠΕΞ

Η αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών από την κυβέρνηση, αναμένεται να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Η απόφαση του κ. Κοτζιά φαίνεται πως ελήφθη μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και αυτό εξηγεί και την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Τρίτης.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης οι πρωτοβουλίες του κ. Καμμένου στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και οι αναταράξεις που προκάλεσαν οι αναφορές σε plan b για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το θέμα προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη διαφωνία μεταξύ του κ. Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.