Παραιτείται ο Νίκος Κοτζιάς

Παραιτείται ο Νίκος Κοτζιάς

Μετά το χθεσινό υπουργικό, επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και φαίνεται ότι του ανακοίνωσε την πρόθεσή του

Πληροφορίες από το πολιτικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπέβαλε την παραίτησή του.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και φαίνεται πως του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IBNA, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Νίκος Κοτζιάς είχε έντονη διαμάχη με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης οι πρωτοβουλίες του κ. Καμμένου στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και οι αναταράξεις που προκάλεσαν οι αναφορές σε plan b για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με το IBNA κράτησε ίσες αποστάσεις μεταξύ των δυο υπουργών, κάτι που από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών εκλήφθη ως μη στήριξη.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε απορρίψει τις πληροφορίες περί έντονου καυγά του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Άμυνας. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «φαντασιόπληκτες διαρροές με πολιτική σκοπιμότητα» και στη συνέχεια ανέφερε «Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες».

Μιλώντας στον Alpha ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ανοιχτή πολιτική συζήτηση» ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις φήμες ότι ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται έτοιμος να παραιτηθεί γιατί δεν τον κάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στο Σκοπιανό είπε: «Αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορούσε θα το έλεγε στον πρωθυπουργό».

Υπουργικό: Τι θέση αποφάσισαν να κρατήσουν Τσίπρας και Καμμένος

Κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του τη δέσμευση ότι δεν θα προκαλέσουν ρήγμα στην κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη δέσμευση «ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση, δήθεν με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με αληθινή αιτία την επιχείρηση ανατροπής της προσπάθειάς μας να ανορθώσουμε την οικονομία, να στηρίξουμε την κοινωνία και να επιταχύνουμε της διαδικασίες της κάθαρσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

«Κατανοώ ότι το θέμα της πΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και υπογράμμισε: «Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης».