Νέος αναβρασμός από το plan b του Καμμένου για το Σκοπιανό

Νέος αναβρασμός από το plan b του Καμμένου για το Σκοπιανό

«Προσηλωμένη» στην επίσημη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι σε εναλλακτικές η κυβέρνηση, δηλώνει το Μαξίμου

Ακόμη ένα επεισόδιο στην ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού, με φόντο το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ξεκινήσει το τελευταίο 24ωρο μετά την εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, κατά τη συνάντησή τους.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μίλησε περί ενός πλέγματος αμυντικών συμφώνων με την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες των Βαλκανίων, που -όπως είπε- θα αφήνει εκτός το θέμα του ονόματος και το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, και ενώ ο κ. Καμμένος βρισκόταν στη μακρινή όχθη του Ατλαντικού, το Μέγαρο Μαξίμου «απέταξε» τέτοιου είδους σχεδιασμούς λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών και τίποτε άλλο. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Αργά χθες το βράδυ, με συνέντευξή του στο στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Η πρόσκληση του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας, δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί. Δεν γνωρίζω πού κατατείνει. Όσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης μιλώντας στο Kontra Channel. Πάντως δεν περνά απαρατήρητο ότι το υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά δεν έχει πάρει θέση.

Σήμερα, η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στη Βουλή τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις στη χώρα μας διότι η Ελλάδα δεν θέλει να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ, είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και στόχος της είναι να βελτιώνει διαρκώς τις σχέσεις της με όλες τις γειτονικές χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση» είπε η κ. Τζούφη.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα κριθεί στη Βουλή, θα κριθεί ποιοι θα πάρουν θέση, όλοι οι βουλευτές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την προοπτική η Συμφωνία να έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο προς κύρωση.

«Είναι ένα θέμα εθνικό, όπου θα κριθούν όλοι, εάν έχουν διάθεση να επιλύσουν προβλήματα και να δώσουν άλλη προοπτική στη χώρα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό, δεν υπολογίζουμε τίποτε άλλο παρά μόνο το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας, ενώ σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας σημείωσε: «Με τους ΑΝΕΛ είχαμε και έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και αφετηρίες. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αυτά τα θέματα θα κριθούν όλα μέσα στη Βουλή. Για εμάς είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν όλα στην ΠΓΔΜ. Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ και το μεγάλο διακύβευμα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, από τα μνημόνια και να σταματήσει η διαφθορά που υπήρχε μεταξύ πολιτικού συστήματος, οικονομικού συστήματος και ΜΜΕ».

Παρακαλούμε περιμένετε ...