Η πρόσκληση Καμμένου στις ΗΠΑ για βάσεις σε 3 πόλεις της Ελλάδας

Η πρόσκληση Καμμένου στις ΗΠΑ για βάσεις σε 3 πόλεις της Ελλάδας

Όσα είπαν στην συνάντησή τους ο Έλληνας υπουργός Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του

Πρόταση να δημιουργηθούν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», είπε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην συνάντηση που είχε χθες με τον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις.

Η πρόταση πρόσκληση στους αμερικανούς να εγκαθιδρύσουν νέες στρατιωτικές βάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας επιπλέον της Σούδας έρχεται σε συνέχεια των όσων είχε πει στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο έλληνας υπουργός προδιαθέτοντας την αμερικανική πλευρά για την πρόταση της Αθήνας.

«Με τις νέες δυνατότητες, οι οποίες δίνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με ανάπτυξη των συμμαχικών δυνάμεων, όπως στο Βόλο, στη Λάρισα και πολύ σύντομα στην Καλαμάτα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροσκαφών, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη» είχε πει συγκεκριμένα στις στις αρχές Οκτωβρίου.

Βέβαια ενώ η γενική αίσθηση είναι πως η Αθήνα ζητά όλη αυτή την αμερικανική στήριξη προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, η επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντάνα Γουάιτ, έδωσε και μια άλλη διάσταση σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

«Ο Γραμματέας της Άμυνας Τζέιμς Μάτις συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Παναγιώτη Καμμένο σήμερα στο Πεντάγωνο προκειμένου να επιβεβαιώσουν την μακρόχρονη αμυντική σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Ο Γραμματέας ευχαρίστησε τον υπουργό Καμμένο για την συνεχιζόμενη στήριξη προς τις ΗΠΑ με την ναυτική ευκολία στον κόλπο της Σούδας που είναι ένα κρίσιμο στοιχείο επιμελητειακής υποστήριξης.

Ο Γραμματέας Μάτις ευχαρίστησε επίσης τον υπουργό Καμμένο για την δέσμευση της Ελλάδας να δίνει το 2% σε αμυντικές δαπάνες και για την πρόσφατη υπογραφή της αναβάθμισης των F-16 για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για τις πρόσφατες ενέργειες της χώρας του να καταπολεμήσει ρωσικές κακοήθεις ενέργειες στην περιοχή και οι δυο τους συμφώνησαν να συνεχίσουν να πιέζουν τη Ρωσία να δίνει εξηγήσεις».

Πάντως σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΘΑ ο Έλληνας υπουργός μετά την συνάντηση δήλωσε πως «για δεύτερη φορά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια είχα την ευκαιρία να δω επισήμως τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Στρατηγό Τζέιμς Μάτις, με τον οποίο είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουμε.

Η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει χτίσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα, έχοντας προχωρήσει προγράμματα όπως αυτά της αναβάθμισης των F16 και των P-3 Orion. Παράλληλα έχουμε δεχτεί από τις ΗΠΑ δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε πολύ σημαντικό υλικό, όπως αυτή των Chinook, των Kiowaκαι άλλων μέσων που δεν είναι ανακοινώσιμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που πλέον έχουν χτίσει με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ.

Θεωρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και ουσιαστικά στο χτίσιμο της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μετά την εποχή της οικονομικής κρίσης, προς την πατρίδα μας και προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο κ. Καμμένος παρουσίασε επίσης, στη διάρκεια των συναντήσεων του με τους επικεφαλής Άμυνας των ΗΠΑ το εναλλακτικό σχέδιο για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μαρίνος Γκασιάμης

Παρακαλούμε περιμένετε ...