Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν για το μεταναστευτικό

Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν για το μεταναστευτικό

Κοινός παρανομαστής είναι η αυστηροποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος προκειμένου να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέο σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού με ενίσχυση της Frontex και επίσπευση των απελάσεων. Δεδομένου, δε, ότι σε μια εβδομάδα η αυστριακή προεδρία έχει προσκαλέσει τις 28 χώρες - μέλη της ΕΕ σε Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, οι προτάσεις της Κομισιόν αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κοινός παρανομαστής είναι η αυστηροποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος προκειμένου να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όσων έχουν τις προϋποθέσεις να πάρουν άσυλο.

Οι τρεις άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι νέες προτάσεις είναι η ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, η επίσπευση των απελάσεων και το άνοιγμα νόμιμων δρόμων μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Επί δύο χρόνια οι Βρυξέλλες επεξεργάζονταν αυτές τις προτάσεις που φιλοδοξούν να περιορίσουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας νέας προσφυγικής κρίσης ενόψει εξελίξεων στην επαρχία Ίντλιμπ της Συρίας.

Βασικός «παίκτης» είναι η Frontex, η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Τα εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά. Γι αυτό προτείνουμε την αύξηση των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στους 10.000 μέχρι το 2020, σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».

Η Frontex θα αποκτήσει δικά της σκάφη, οχήματα και αεροπλάνα ενώ οι υπάλληλοί της θα έχουν επιπλέον αρμοδιότητες, για παράδειγμα θα μπορούν να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν την είσοδο στην Ευρώπη και να συλλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες στα σύνορα. Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η σύμφωνη γνώμη του κράτους-μέλους.

«Δεν θα γίνουμε φρούριο»

Οι συνοριοφύλακες δεν θα μπορούν να δρουν ενάντια στη βούληση της χώρας στην οποία έχουν σταθμεύσει. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης έκανε λόγο για ένα «game change» για την προστασία των συνόρων της ΕΕ και διευκρίνισε ότι «δεν προτείνουμε τη στρατικοποίηση της ΕΕ, δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε φρούριο».

Ενισχυμένες αρμοδιότητες θα αποκτήσει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, η οποία θα στηρίζει τα κράτη - μέλη στην οργάνωση χορήγησης ασύλου μέσα στα προσφυγικά κέντρα ή στα λεγόμενα Hotspots. Θα υπάρχουν ειδικές ομάδες που θα βοηθούν στην υποδοχή προσφύγων αλλά και στην απέλασή τους.

Το μεγαλύτερο, άλυτο μέχρι σήμερα, πρόβλημα όμως παραμένει η δίκαιη ανακατανομή μέχρι 120.000 προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ, τονίζει η Deutsche Welle. Ανακατανομή την οποία αρνούνται κυρίως οι Ούγγροι, οι Πολωνοί και οι Τσέχοι. Παρόλα αυτά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρεί τις νέες προτάσεις ως μονόδρομο. «Όποιος λέει στους πολίτες του ότι οι προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης μπορούν να λυθούν με τείχη ή με εθνικές πρωτοβουλίες δεν κάνει μόνο λάθος μόνο αλλά είναι και ανειλικρινής απέναντι στους ανθρώπους».