Ντιμιτρόφ: Είμαστε έτοιμοι για το ΝΑΤΟ

Ντιμιτρόφ: Είμαστε έτοιμοι για το ΝΑΤΟ

«Εάν δεν ήταν το θέμα του ονόματος, θα ήμασταν μέλος (του ΝΑΤΟ) από το 2008»

Σε διαδικασία αναμονής τελεί η ΠΓΔΜ για την έγκριση, αυτή την εβδομάδα, από το ΝΑΤΟ των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ -στο περιθώριο της Συνόδου, στο Λονδίνο, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων- «έχουμε μεγάλες προσδοκίες και πιστεύω πως όλα έχουν δρομολογηθεί και θα γίνει αυτή την εβδομάδα». «Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες».

Το Reuters, δε, επικαλείται δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι είναι πιθανό να εγκριθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η αλλαγή του ονόματος εκκρεμεί ακόμη.

«Η οριστικοποίηση από την πλευρά μας της συμφωνίας θα ενσωματωθεί στη διαδικασία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» επεσήμανε ο Ντιμιτρόφ.

Ερωτώμενος, δε, για το εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Ρωσία να προσπαθήσει να εμποδίσει τη διαδικασία εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Εάν δεν ήταν το θέμα του ονόματος, θα ήμασταν μέλος (του ΝΑΤΟ) από το 2008».

Και συνέχισε: «Οπότε πιστεύουμε ακράδαντα πως δεν είναι κάτι που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χώρα και θα έχει μια πολύ σημαντική, κατευναστική επιρροή στη σταθερότητα της περιοχής. Αλλά φυσικά μέχρι να συμβεί αυτό θα είμαστε σε επιφυλακή για οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιαστεί».