Βερναρδάκης: Η πρόταση μομφής δείχνει κρίση στην αντιπολίτευση όχι στο ΣΥΡΙΖΑ

Βερναρδάκης: Η πρόταση μομφής δείχνει κρίση στην αντιπολίτευση όχι στο ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης ενισχύεται, εκτιμά ο υπουργός Επικρατείας

Κάνοντας τον πρώτο απολογισμό από την τριήμερη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, ο Χρ. Βερναρδάκης κάνει λόγο, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για κρίση στις τάξεις των αντιπάλων της κυβέρνησης, η οποία, αντιθέτως, βλέπει -όπως υπογραμμίζει- την πολιτική της ηγεμονία να ενισχύεται.

Όσον αφορά τη συμφωνία με την πΓΔΜ, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η συμφωνία αποτελεί μεν ένα συμβιβασμό, αλλά κινείται σε τόσο λεπτή ισορροπία που πραγματικά είναι αξιοθαύμαστη», και υπογραμμίζει: «Όμως αν ολοκληρωθεί, θα είναι μια καθαρή, έντιμη και επωφελής για όλους συμφωνία».

Ταυτοχρόνως, ο κ. Βερναρδάκης δίνει απαντήσεις για τις προβλέψεις της συμφωνίας αναφορικά με τη γλώσσα και τον αυτοπροσδιορισμό των πολιτών του βόρειου γείτονά μας, ενώ στην εκ δεξιών κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, τονίζει μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο: «Η πλευρά αυτή έχει την ιστορική ιδιομορφία να είναι ‘πολύ πατριωτική’ στα λόγια και ‘πολύ καταστροφική στην πράξη’. Στο όνομα της ‘πατρίδας’ έχασαν την Σμύρνη, στο ίδιο όνομα έχασαν τη μισή Κύπρο». Και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποδαυλίσει τον πολιτικό αναλφαβητισμό συγκεκριμένων ακροδεξιών και εθνικιστικών κύκλων, και μετά έρχεται ως ‘οσία παρθένα’ και κάνει κηρύγματα εθνικής ενότητας».

Αναφορικά με τη στάση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο Χρ. Βερναρδάκης αναφέρει: «Αν ούτε και σε αυτό το ζήτημα δεν καταστεί δυνατόν η Φώφη Γεννηματά να διαχωριστεί εμπράκτως από την ΝΔ, πραγματικά δεν βλέπω πού μπορεί να το κάνει». Όμως ο υπουργός απαντά και στην κριτική του ΚΚΕ διερωτώμενος: «Είναι δυνατόν να λέει το ΚΚΕ ότι είναι εναντίον μιας διεθνούς συμφωνίας επειδή το ίδιο διαφωνεί με τις επιλογές που γίνονται στο άλλο κράτος;».

Στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο: «Το μνημόνιο και τα προγράμματα επιτήρησης τελείωσαν και αρχίζει μια εποχή συστηματικής ανασύνταξης του κοινωνικού κράτους και των οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Οι πράξεις της κυβέρνησης θα είναι εμβληματικές μετά τον Αύγουστο, και θα είμαστε πολλές ταχύτητες πιο πάνω από ό,τι είμαστε τώρα».

Έχοντας, τέλος, συνολική εικόνα για τα περιφερειακά συνέδρια, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαιώνει ότι «οι δεσμεύσεις –τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρότερες– υλοποιούνται καθημερινά», ενώ γνωστοποιεί, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι από τις αρχές Ιουλίου θα οργανωθεί κύκλος απολογισμού της δουλειάς σε κάθε περιφέρεια, πάλι με τη συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων.