Κοτζιάς: Η συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία είναι win-win

Κοτζιάς: Η συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία είναι win-win

Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή ή κάτω από μια φυλακή, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών

«Καλή και ισορροπημένη» χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία win-win και για τις δυο πλευρές.

«Νομίζω ότι το δημοψήφισμα είναι ένα κομμάτι της επικύρωσης της συμφωνίας σύμφωνα με τις αποφάσεις της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να κερδηθεί το δημοψήφισμα για να είναι επικυρωμένη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, προσθέτοντας: «Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι επιλογή αυτού του κράτους. Εμείς απλώς δεν θα τους εμποδίσουμε και θα βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της. Να ξέρετε ότι η λύση αυτού του προβλήματος εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει τυπικά 25 χρόνια, στην πραγματικότητα 75 χρόνια. Και συνηθίζω να λέω το εξής: η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή ή κάτω από μια φυλακή».

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε πως αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό, κανονικό κράτος-μέλος του ΟΗΕ. «Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να καταργηθούν τα δικαιώματα παρέμβασης ή, όπως τα λένε, οι εγγυήσεις τρίτων κρατών. Διότι, όπως ξέρετε, το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι υπό κατοχή από τουρκικά στρατεύματα. Τυπικά, και η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, όπως και η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία. Εμείς είπαμε ότι δεν θέλουμε να έχουμε τέτοια δικαιώματα. Η Τουρκία δείχνει να έχει δυσκολίες να προσαρμοστεί στον κόσμο του 21ου αιώνα. Κανείς δεν μπορεί να έχει ένα άλλο κράτος σαν προτεκτοράτο ή υπό κατοχή. Ελπίζω να τελειώσουμε με αυτά», υπογράμμισε.