Φουλ επίθεση από τη ΝΔ στη συζήτηση για την πρόταση μομφής

Φουλ επίθεση από τη ΝΔ στη συζήτηση για την πρόταση μομφής

«Κυβερνητικοί εταίροι περιορισμένης ευθύνης δεν υπάρχουν»

Με πρώτο ομιλητή τον Κωνσταντίνο Τσιάρα, βουλευτή της ΝΔ, που κατέθεσε και το σχετικό αίτημα, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία σήμερα θα διαρκέσει μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Η συζήτηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, θα εξελιχθεί μέχρι και το Σάββατο οπότε και αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και να προχωρήσει η διεξαγωγή της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορίας.

Τσιάρας: Κυβερνητικοί εταίροι περιορισμένης ευθύνης δεν υπάρχουν

Ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, είπε ότι από τη διαδικασία που άνοιξε σήμερα, με την πρωτοβουλία του κόμματος του, θα αποδειχθεί η δυσαρμονία ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης και τις επιλογές του ελληνικού λαού και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κομματικές γραμμές. Ο εισηγητής της πρότασης της ΝΔ είπε ακόμη πως όσοι καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας.

Ο κ. Τσιάρας κατέδειξε ποιους στοχεύει η πρόταση δυσπιστίας: «Η πολιτική ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης είναι συλλογική για ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν είναι απρόσωπη. Επιμερίζεται αφενός στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού που φέρει την ευθύνη συγκρότησης της κυβέρνησής του, επιμερίζεται και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης, επιμερίζεται στους ίδιους τους βουλευτές που στηρίζουν μια κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της».

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ δεν παρέλειψε να επισημάνει ταυτόχρονα, δείχνοντας στην ουσία τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ότι η εμπιστοσύνη δεν παρέχεται σε μια κυβέρνηση αλά κάρτ «ιδίως όταν πρόκειται για πολιτικές επιλογές που καθορίζουν το μέλλον και την ιστορία της πατρίδας».

«Μόλις πριν από λίγο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψηφίσατε το δεύτερο μνημόνιο επί θητείας σας και θέσατε τη χώρα σε επιτροπεία για πολλά χρόνια ακόμη», είπε ο κ. Τσιάρας και τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρουν στο ακέραιο την πολιτική και ιστορική ευθύνη για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. «Κυβερνητικοί εταίροι περιορισμένης ευθύνης και κυβερνητικοί εταίροι μειωμένης ευθύνης προφανώς δεν υπάρχουν. Αυτό το παραμύθι δεν περνάει πουθενά» είπε ο κ. Τσιάρας επισημαίνοντας ότι από το 2015 και από την πρώτη ημέρα συγκρότησης αυτής της ερμαφρόδιτης πλειοψηφίας, άρχισαν παρατράγουδα με τον μικρότερο από τους κυβερνητικούς εταίρους να αίρει κατά το δοκούν και κατά περίσταση την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Επιτομή του πολιτικού οπορτουνισμού και αριβισμού, χαρακτήρισε ο κ. Τσιάρας την στάση των ΑΝΕΛ στο ζήτημα της συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, «με τον κ. Καμμένο να καταγγέλλει με περισσό πατριωτισμό, όσα απεργάζονταν ο κ. Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του» και «στη συνέχεια με περίσσιο πολιτικό θράσος δεν δίσταζε κάτω από τη νερατζιά του Μαξίμου να επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του σε εκείνον που λίγα λεπτά πριν είχε καταγγείλει».

Κανονική κυβέρνηση που προσέρχεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με δύο γραμμές και κυβερνά με δύο κυβερνητικές πλειοψηφίες δεν γίνεται, είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι «στη συμφωνία αυτή παραβιάζονται όλες οι κόκκινες γραμμές» προβλέποντας ότι «ενισχύεται ο αλυτρωτισμός στα Σκόπια και ακραία στοιχεία της γειτονικής χώρας διαθέτοντας, με τη βούλα της Ελλάδας, τον αυτοπροσδιορισμό «Μακεδόνες», θα νομιμοποιούνται και έναντι της Ελλάδας να ισχυριστούν, στο μέλλον, ότι το μακεδονικό έθνος εκτείνεται και πέραν των δικών τους συνόρων».

«Από τη διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα καταδειχθεί η δυσαρμονία ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης και τις επιλογές της κοινωνίας και θα αποκαλυφθεί σύντομα και στις κάλπες. Αυτή τη φορά δεν μπορέσετε να κρυφτείτε πίσω από τις κομματικές γραμμές. Όλο θα αποκαλυφθείτε ένας ένας μπροστά στον ελληνικό λαό. Δεν κρύβετε την προσωπική σας ευθύνη ως βουλευτές απέναντι στην ιστορία», είπε ο κ. Τσιάρας.

Γεωργαντάς: Ιστορική πρόταση δυσπιστίας

«Είναι ιστορική η πρόταση δυσπιστίας που έγινε για έναν και μόνο λόγο. Για ένα εθνικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και δεκαετίες» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι «στόχος αυτής της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ΝΔ είναι να αποδομηθεί η συμφωνία με την πΓΔΜ την οποία η κυβέρνηση δεν έθεσε στην έγκριση της Βουλής».

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε όμως και ότι ο άλλος λόγος για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας είναι για να πάρει ο καθένας την ευθύνη απέναντι στη συνείδησή και στην ιστορία για τη στήριξη αυτής της συμφωνίας.

«Η ψήφος των βουλευτών, το Σάββατο, κατά της πρότασης δυσπιστίας ανοίγει τον δρόμο για τις Πρέσπες. Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ακυρώνει αυτή τη συμφωνία. Ο κάθε βουλευτής τοποθετείται και ή συνυπογράφει μαζί με τον κ. Κοτζιά, την Κυριακή αυτή τη συμφωνία, ή τον αποτρέπει από το να πάει και να την υπογράψει. Δεν κρυβόμαστε πια! Θα σας δούμε όλους το Σάββατο» είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να πάρει την έγκριση της Βουλής προτού υπογράψει.

Κουμουτσάκος: Ετοιμάζεστε να πέσετε

Αναφορά στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 πραγματοποίησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του κατά της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Ποιος με την υπογραφή του θα δεσμεύσει τη χώρα; Ένας απομονωμένος από τον λαό, αλλά και την κυβέρνησή του και το υπουργικό του συμβούλιο πρωθυπουργός, χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι κυβερνήσεις έπεσαν τότε, γι' αυτό αρχίζει και μυρίζει πτώση και στη δική σας. Ακούστε, λοιπόν, επειδή το επικαλείστε: Εκείνη η κυβέρνηση με τέτοια προβλήματα έπεσε και ετοιμάζεστε να πέσετε και εσείς, αργά ή γρήγορα», είπε ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στη στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου.

«Η ιστορία θα γράψει ότι για το Μακεδονικό, στη σύγχρονη μορφή του, όλοι οι προηγούμενοι είπαν ‘όχι’, ενώ εσείς είσαστε έτοιμοι να πείτε ‘ναι’», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ του 2008 στο Βουκουρέστι, «όταν η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργό Άμυνας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πέτυχαν ομόφωνα η Συμμαχία να αποφασίσει, ότι χωρίς λύση η χώρα αυτή δεν μπορεί να μπει στη Συμμαχία». Η σημερινή κυβέρνηση όμως, είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με μικροκομματικούς σχεδιασμούς, που στόχο είχαν το διεμβολισμό του πολιτικού συστήματος. «Φέρατε την κακή, την άκρως προβληματική συμφωνία που σήμερα εμείς απορρίπτουμε, όπως κάναμε και στο παρελθόν όταν εμείς αντέξαμε στα δύσκολα» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ, ζήτησε να γίνει συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει έγκριση από τη Βουλή προτού υπογράψει. «Δεν το θέλησε, γιατί θα εξετίθετο ο ανύπαρκτος στη σημερινή συνεδρίαση και εξαφανισμένος κυβερνητικός του εταίρος. Γι' αυτό δεν το ήθελε. Και επειδή οφείλαμε θεσμικά και πολιτικά απέναντι στον ελληνικό λαό, καταθέσαμε την πρόταση μομφής, για να μετρηθείτε με την Ιστορία, για να πείτε ‘το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι’. Και θα πείτε ‘Ναι’ και εμείς θα πούμε ‘Όχι’ και η Ιστορία αυτό θα γράψει» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.