ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ

ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ

Οι αρμόδιοι Επίτροποι συγχαίρουν Τσίπρα και Ζάεφ για «την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν την ιστορική συμφωνία»

«Η ιστορική συμφωνία» των ηγεσιών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αποτελεί «απόδειξη της δύναμης της πολυμερούς διπλωματίας, του διαλόγου, του σεβασμού και της βούλησης να βρίσκονται αμοιβαία επωφελείς λύσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες υποθέσεις», τονίζουν σήμερα στην κοινή δήλωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

«Τώρα προσβλέπουμε στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο του Ιουνίου της σύστασης της 17ης Απριλίου, προκειμένου να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», τονίζουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι δύο Επίτροποι συγχαίρουν επίσης τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για «την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν την ιστορική συμφωνία», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ η οποία ενθάρρυνε και στήριξε τις διαπραγματεύσεις από την πρώτη στιγμή, θα συνεχίσει και στα επόμενα βήματα με όλα τα μέσα και στο ίδιο πνεύμα του διαλόγου και του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».

Την ίδια ώρα, πηγή των θεσμών της Ε.Ε δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ότι η  επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα για το Σκοπιανό θα επιτρέψει να εκκινήσει η διαδικασία από το νεκρό σημείο για την ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η συμφωνία για την νέα ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" άρει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας που είχε ταχθεί κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (αυτής της χώρας στην Ε.Ε). Πρέπει να αναμένουμε ότι την απόφαση αυτή θα χαιρετίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά την σύνοδο της 25 Ιουνίου, και εν συνεχεία οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ στην σύνοδο Κορυφής της 28-29 Ιουνίου. Ωστόσο η έναρξη των συνομιλιών δεν προκαθορίζει τις προθεσμίες ένταξης. Η πΓΔΜ θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εναρμόνισης της νομοθεσίας της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», δήλωσε η  ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.