Στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ

Στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ

«Πλούσιες και ουσιαστικές» οι συνομιλίες με Κοτζιά στη Μόσχα - Τι είπε για την συμφωνία με ΠΓΔΜ

Η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, αλλά και μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα όπως τα Βαλκάνια, το Κυπριακό, οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «επιλύσαμε ένα ζήτημα, που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια, αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά: Να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για την Βόρεια Μακεδονία... Με τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό».

Κοτζιάς: Θα επιλύσω τις διαφορές και με την Αλβανία πριν τις διακοπές

«Πλούσιες και ουσιαστικές» χαρακτήρισε με τη σειρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ τις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, συνομιλίες που διέπονται από την κοινή θέληση «διατήρησης της κοινής μας κληρονομιάς την οποία επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε», όπως είπε.

Αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου που τέθηκε στον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η Μόσχα πάντα τασσόταν «υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας για το ζήτημα αυτό χωρίς έξωθεν παρέμβαση, χωρίς καθορισμό τεχνιτών χρονοδιαγραμμάτων και όρων» και συμπλήρωσε: «Είπαμε ότι θα στηρίξουμε εκείνη την λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" και η οποία θα βασίζεται σε ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Ελπίζω ότι η ανακοινωθείσα χθες συμφωνία θα είναι μια τέτοια».

Περαιτέρω, ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί τον Σεπτέμβριο την Ελλάδα για την προετοιμασία της συνάντησης στη Μόσχα των δύο ηγετών, Αλέξη Τσίπρα και Βλάντιμιρ Πούτιν.