Κοτζιάς: Θα επιλύσω τις διαφορές και με την Αλβανία πριν τις διακοπές

Κοτζιάς: Θα επιλύσω τις διαφορές και με την Αλβανία πριν τις διακοπές

Αισιόδοξος ότι μετά το Σκοπιανό θα επιλυθούν και όλα τα ανοιχτά θέματα με τον έτερο βόρειο γείτονά μας

Την πεποίθησή του ότι εντός του καλοκαιριού και πάντως πριν ο ίδιος πάει για διακοπές, θα επιλυθούν και οι διαφορές της Ελλάδας με την Αλβανία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκάι Λαβρόφ.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαμόρφωση των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο κ. Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά, ότι «βρισκόμαστε επίσης σε μία διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία» και συμπλήρωσε ότι «πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές». Αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, είπε ότι «επιλύσαμε ένα ζήτημα, που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια, αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά: Να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για την Βόρεια Μακεδονία... Υπήρχαν βέβαια και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία με αυτήν τη συμφωνία τα τελειώσαμε».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, ευχαριστώντας τον κ. Λαφρόφ για τη στάση της Ρωσίας και είπε ότι «ελπίζω να ανοίξουμε εκ νέου - με το σωστό τρόπο - και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό». Τόνισε πάντως πως «αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι «η περιοχή μας θα γίνει πιο φιλειρηνική, η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή, ανάμεσα σε πολλές κρίσεις, Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, σε αυτό το τρίγωνο αστάθειας. Τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούμε όλοι μαζί».

Όσον αφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι συζήτησαν για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, σε ζητήματα οικονομίας, πολιτισμού, σε μορφωτικά και άλλα θέματα, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο υπουργείων και των διευθύνσεών τους. Επίσης, συζήτησαν τα προβλήματα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ και Ρωσίας-ΝΑΤΟ και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που -όπως είπε- υπάρχουν σε σειρά περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Ακόμη, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για την Ουκρανία, με τον κ. Κοτζιά να επισημαίνει, ότι στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης υπάρχουν 160.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες, που έχουν εκεί παρουσία αιώνων και αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας. Τέλος, οι δύο υπουργοί εργάστηκαν για την προετοιμασία του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, ενώ ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε τον κ. Λαβρόφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο.