Τα «αγκάθια» στην υλοποίηση της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ

Τα «αγκάθια» στην υλοποίηση της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ

Για να είναι έγκυρη η συμφωνία πρέπει να περάσει από δύσκολα στάδια και με απρόβλεπτες προφανώς εξελίξεις

Τα «βαφτίσια» για το Σκοπιανό είναι πλέον γεγονός και η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ είναι στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Severna Makedonja»).

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις και τα διαγγέλματα από τους δύο πρωθυπουργούς ανοίγει ο δρόμος για το ραντεβού στις Πρέσπες, ωστόσο από την υπογραφή και μετά της συμφωνίας ξεκινούν τα δύσκολη και για τις δύο πλευρές. Θα έχει προηγηθεί η προ ημερησίας συζήτηση στην ελληνική Βουλή πιθανότατα την Παρασκευή, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλύσει τη συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ ήδη μίλησε και με τους πολιτικούς αρχηγούς στο τηλέφωνο.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η γειτονική χώρα θα ονομάζεται για κάθε χρήση (erga omnes) Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας («Severna Makedonja»). Όταν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος αυτό θα γίνει η συνταγματική ονομασία. Με την αναθεώρηση θα απαλειφθούν και αναφορές, οι οποίες θεωρήθηκαν από την ελληνική πλευρά ως αλυτρωτικές.

Η ιθαγένεια/υπηκοότητα θα είναι «Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia». Έτσι θα αναφέρονται και στα διαβατήρια. Πλέον θα υπάρχει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes, για χρήση δηλαδή και στο εσωτερικό μετά την σχετική συνταγματική αναθεώρηση.

Η συμφωνία για να είναι έγκυρη, πρέπει να περάσει από πολλές δυσκολίες και με απρόβλεπτες προφανώς εξελίξεις:

  • Καταρχήν κρίσιμος παράγοντας είναι το δημοψήφισμα που θα γίνει στα Σκόπια. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα βγάλει η κάλπη.
  • Δεύτερος απρόβλεπτος παράγοντας είναι η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπιων. Ήδη ο Πρόεδρος της χώρας ασκεί κριτική στον Ζάεφ, ενώ εντύπωση προκαλεί το ύφος του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων την ώρα που ο πρωθυπουργός του ανακοίνωνε τη συμφωνία.
    Τρίτο κρίσιμο σημείο είναι η συνταγματική αναθεώρηση.
  • Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.

    ΗΠΑ και ΟΗΕ χαιρετίζουν τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρέτισε» την Τρίτη τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας και «συνεχάρη» τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής», με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

    Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών. Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της πΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του State Department.