Ζάεφ: Πετύχαμε μία ιστορική λύση με την Ελλάδα

Ζάεφ: Πετύχαμε μία ιστορική λύση με την Ελλάδα

H γλώσσα της χώρας θα ονομάζεται μακεδονική και οι πολίτες της χώρας Μακεδόνες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Severna Makedonija) είναι η λύση στην οποία κατέληξαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Πλαισιωμένος από το υπουργικό του συμβούλιο, ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι η ονομασία θα μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες, κάνοντας λόγο για μία «ιστορική λύση», ενώ διευκρίνισε πως η γλώσσα της χώρας θα ονομάζεται μακεδονική και οι πολίτες της χώρας Μακεδόνες (Macedonians), καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα συμφώνησε να αναγνωρίσει τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα διατηρεί την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του κράτους, ενώ επεσήμανε πως «με την επίλυση του ζητήματος του ονόματος η σημαία μας θα γίνει η 30η σημαία που θα κυματίζει μπροστά από το κτίριο του ΝΑΤΟ», εκτιμώντας πως μέχρι το τέλος του μήνα η χώρα θα λάβει πρόσκληση για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η συμφωνία με την Ελλάδα ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.