Βόλτες σε 4 τροχούς στην ΠΓΔΜ – Κινητικότητα στην Αθήνα για το Σκοπιανό

Βόλτες σε 4 τροχούς στην ΠΓΔΜ – Κινητικότητα στην Αθήνα για το Σκοπιανό

Η Ελλάδα «πετάει το γάντι» στην γείτονα για να μη βαλτώσουν οι διαπραγματεύσεις

Κινητικότητα στην Αθήνα για το Σκοπιανό. Με σύσκεψη στο Μαξίμου ξεκίνησε η εβδομάδα για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για το θέμα των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η σύσκεψη διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα.

Η Αθήνα πετάει τώρα το γάντι στα Σκόπια, καλώντας την άλλη πλευρά να αποδείξει αν όντως επιθυμεί συμφωνία για το Σκοπιανό. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι οι όροι που έχει θέσει ισχύουν στο ακέραιο.

«Οι γείτονες έχουν το δικό τους πρόβλημα. Αυτοί βιάζονται να μπούνε στα διεθνή φόρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Επομένως ότι λέγεται από την άλλη πλευρά γίνεται και για να κωλυσιεργήσουν και προπάντων για να κρατήσουν σε μία συνοχή τους δικούς τους ανθρώπους. Εμείς από την πλευρά μας συνδιαλεγόμαστε γιατί είμαστε ένα κράτος ειρηνικό. Αναγνωρίζουμε ότι θέλουν να αποκτήσουν μία ταυτότητα για να μπορέσουν να υπάρξουν όχι σαν ένα έθνος, γιατί έθνος δεν είναι, αλλά, σαν ένα όλο σε ένα συνδεδεμένο σύνολο. Σε αντίθεσή με εμάς του Έλληνες που δεν έχουν αποδείξουμε τίποτα» δήλωσε η η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Ρήγμα, πάντως, φάνηκε να υπάρχει ενδοκυβερνητικά στην ΠΓΔΜ.

Τις προηγούμενες ημέρες, μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα, φούντωσαν οι φήμες για διαφωνίες του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος φερόταν να έχει υιοθετήσει πιο συντηρητική στρατηγική στη διαπραγμάτευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι, πάντως, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και διαφωνίες στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή δημοσιεύματα σε ορισμένα Μέσα ενημέρωσης και τονίζει πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενωμένη ασχολείται με την επίλυση των διαφορών, καθώς και για την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της Δημοκρατίας.

«Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμένοι και ασχολούνται με την ίδια, ενιαία γραμμή, για την επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας», αναφέρει ο Μποσνιακόβσκι.

Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Δημοκρατίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και μέσα από τη διαδικασία αυτή την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους τους πολίτες της χώρας, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προσπάθησε να διαψεύσει τις φήμες που τον θέλουν να έχει έλθει σε ρήξη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Ζάεφ ανήρτησε στην σελίδα του στο Twitter φωτογραφίες από εξόρμηση στη Στρούμιτσα, που είχε μαζί με τον Ντιμιτρόφ. Οι φωτογραφίες εικονίζουν τον ίδιο, τον Ντιμιτρόφ και τις συζύγους τους, προσθέτοντας με νόημα το σχόλιο: «Στην ίδια γραμμή». Οι δύο άνδρες, μάλιστα, απήλαυσαν το απόγευμά τους οδηγώντας γουρούνες στους δρόμους του χωριού όπου ο σκοπιανός πρωθυπουργός διατηρεί εξοχική κατοικία.