Το όνομα της ΠΓΔΜ θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου, λέει ο Ζάεφ

Το όνομα της ΠΓΔΜ θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου, λέει ο Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από το ΝΑΤΟ και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Η ΠΓΔΜ είναι ένα βήμα από την λήψη ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους της κυβέρνησής του, όπως μεταδίδουν σκοπιανά και βαλκανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζάεφ τόνισε, ότι η διαμάχη με την Ελλάδα θα επιλυθεί σύντομα, γεγονός που θα ενισχύσει την ταυτότητα του κράτους και των πολιτών του. Είπε ακόμη, ότι Ελλάδα και «Μακεδονία» έχουν έρθει τόσο κοντά, όσο ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ερωτηθείς σχετικά, δεν επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε ως νέο όνομα της χώρας το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Άνω Μακεδονία», λέγοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα για το όνομα, για το οποίο όπως τόνισε «τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολίτες σε δημοψήφισμα», που θα πραγματοποιηθεί στη γειτονική χώρα.

Σημείωσε ωστόσο, ότι τα τεχνικά κλιμάκια των διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να παρουσιαστεί η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Ο Ζάεφ τόνισε ακόμη, ότι «με την επίλυση του ζητήματος μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ και μπαίνει τέλος στα πισωγυρίσματα στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του και την λήψη ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, λέγοντας ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στη χώρα, αναγνωρίζονται από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια.