Γιατί η ΠΓΔΜ πατάει γκάζι για λύση στο Σκοπιανό

Γιατί η ΠΓΔΜ πατάει γκάζι για λύση στο Σκοπιανό

«Πορτοκαλί» από την Αθήνα προς τα Σκόπια: Η ονομασία erga omnes είναι απαράβατη προϋπόθεση

Ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα και μάλιστα αιφνιδιαστικά στο Σκοπιανό τους τελευταίους μήνες με τα Σκόπια να πατούν γκάζι προκειμένου να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό. Μάλιστα η προθεσμία που θέτει εις εαυτόν η ΠΓΔΜ φαίνεται να είναι αρκετά ασφυκτική, δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο.

Γιατί όμως;

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σε πνεύμα αισιοδοξίας, εκτίμησε ότι η λύση είναι «πιο κοντά από ποτέ» και ότι τα Σκόπια βρίσκονται μια ανάσα από το να εξασφαλίσουβ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αλλά και «πράσινο φως» για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η απάντηση ήρθε από την Αθήνα αλλά και από το ΝΑΤΟ.

Κοτζιάς: Μόνο με ονομασία erga omnes προχωράμε

Μόνον με αποδοχή ονομασίας erga omnes θα υπάρξει λύση, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, βάζοντας ακόμη μια φορά φρένο στις βλέψεις των Σκοπίων για μη αλλαγή του Συντάγματος τους, δηλαδή, πρακτικά, για μη αλλαγή της ονομασίας που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Στόλτενμπεργκ: Πρώτα η λύση του ζητήματος της ονομασίας

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ «θύμισε» στην ΠΓΔΜ ότι χωρίς λύση στο όνομα δεν θα υπάρξει πράσινο φως για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό», ανέφερε ο Γενς Στόλτνμπεργκ.

Γιατί όμως τα Σκόπια βιάζονται τόσο για λύση

Το ασφυκτικό χρονικά ορόσημο του Ιουνίου που βάζουν τα Σκόπια «εις εαυτόν» για λύση στο ονοματολογικό συμπίπτει με το τέλος της προεδρίας της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Η βουλγαρική προεδρία στην ΕΕ -την οποία η Σόφια ασκεί για πρώτη φορά μετά την ένταξή της, το 2007-, έχει προτάξει ως πρώτη προτεραιότητα τη ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η Βουλγαρία εκτιμά ότι πως η αστάθεια σε αυτή την περιοχή και η έλλειψη παρουσίας της ΕΕ δίνει πολύ χώρο σε άλλους γεωπολιτικούς παίκτες, όπως για παράδειγμα στη Ρωσία και την Τουρκία, να έχουν ισχυρή επιρροή στην περιοχή.

Τα Σκόπια βρίσκουν έναν σύμμαχο στη Βουλγαρία ή έστω μια χώρα που θα δώσει περισσότερη σημασία στα βαλκανικά ζητήματα και συμφέροντα έναντι των επόμενων που θα αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ.

Και αυτή τη σημαντική συγκυρία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Ζόραν Ζάεφ, που έχει δείξει σαφώς μετριοπαθή στάση σε σχέση με τους προκατόχους τους αλλά και ευρωπαϊκή και διεθνιστική στροφή της χώρας του.