Νίμιτς: Μεγάλη πρόοδος, αλλά και μεγάλες εκκρεμότητες στο Σκοπιανό

Νίμιτς: Μεγάλη πρόοδος, αλλά και μεγάλες εκκρεμότητες στο Σκοπιανό

Αισιόδοξος για το μέλλον δηλώνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ - Ελπίζω στην επόμενη συνάντηση να είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα, τονίζει ο Νίκος Κοτζιάς

Τα ανεπίλυτα ζητήματα παραμένουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήκαν και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, δήλωσε από τη Βιέννη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Η σειρά συναντήσεων θα συνεχιστεί στο μέλλον [...] αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν δύσκολα θέματα σε εκκρεμότητα που πρέπει να επιλυθούν, όμως κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε διάφορα ζητήματα», ανέφερε ο Μάθιου Νίμιτς.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά, είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», σημείωσε ακόμα.

Κοτζιάς: Ελπίζω στην επόμενη συνάντηση να είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα

«Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης» δήλωσε από τη Βιέννη, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει υπάρξει κάποια σύγκλιση στα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως υπάρχει μια σύγκλιση για τη μέθοδο με την οποία θα λυθεί το ζήτημα και συμπλήρωσε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια πού διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον, που όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα ραντεβού, ο κ. Κοτζιάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «υπάρχουν όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμός και συμφωνία».

Ντιμιτρόφ: Όσο πλησιάζουμε στη λύση βγαίνουν δυσκολίες στην επιφάνεια

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαρακτήρισε «παραγωγική» τη σημερινή συνάντηση στην Βιέννη.

«H συνάντηση ήταν παραγωγική, επιτεύχθηκε σχετική πρόοδος, με την έννοια ότι υπάρχουν θέματα που είναι δύσκολα και στα οποία υπάρχουν ακόμα διαφορές» ανέφερε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους της ΠΓΔΜ.

«Εργαστήκαμε στη λογική του τι είναι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα, τι είναι το πιο σημαντικό για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και αν μπορούμε στον συμβιβασμό προς τον οποίο κινούμαστε να καλύψουμε αυτά τα δύο πράγματα . Εν τω μεταξύ, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια, δεν είναι παράξενο πως όσο πιο ανοιχτά και πιο συγκεκριμένα προχωράμε προς τη λύση, τόσο οι δυσκολίες βγαίνουν όλο και περισσότερο στην επιφάνεια» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.