Ζάεφ: Περιμένουμε ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Ζάεφ: Περιμένουμε ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

«Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε με επιτυχία το ζήτημα της ονομασίας», τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναμένει σύντομα τον καθορισμό μίας ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο μπροστά μας. Δεν ήμασταν ποτέ πιο κοντά στο να λάβουμε μία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δήλωσε ο Ζάεφ, προσθέτοντας: «Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε με επιτυχία το ζήτημα της ονομασίας. Η επίλυση του ζητήματος θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο ίδιος δεσμεύθηκε πως η κυβέρνησή του θα «διπλασιάσει» τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα είναι «πιο ορατές, συγκεκριμένες και αποδοτικές».

Όπως αναφέρει το Reuters, οι χώρες της δύσης θεωρούν την ένταξη των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως τον καλύτερο τρόπο για τη σταθεροποίηση της περιοχής. Ωστόσο, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, η Ελλάδα είναι απίθανο να δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ.