Θέμα ηθικής τάξεως εγείρει η ΝΔ για τον υποψήφιο διοικητή του ΕΦΚΑ

Θέμα ηθικής τάξεως εγείρει η ΝΔ για τον υποψήφιο διοικητή του ΕΦΚΑ

Υπέρ του διορισμού του δήλωσαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά οι τρεις «με ερωτηματικά»

Ενώπιον της Επιτροπής Ακροάσεων της Βουλής βρέθηκε σήμερα ο Ευστάθιος Μαρίνος, ο οποίος προτείνεται για το τιμόνι του ΕΦΚΑ.

Η ΝΔ που δήλωσε «όχι» στον διορισμό του στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, κάλεσε τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση να μην επιμείνει στον διορισμό του, καταγγέλλοντας ότι συνέταιρός του σε ΕΠΕ «έπαιρνε» δουλειές με απευθείας αναθέσεις από την ΗΔΙΚΑ, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Ευστάθιος Μαρίνος είχε θέση συμβούλου στην ΗΔΙΚΑ.

Η ΝΔ έθεσε όχι μόνο ζήτημα ηθικής τάξεως για τον κ. Μαρίνο, αλλά έκρινε ελλιπές και το βιογραφικό του. Ο ίδιος ο Ευστάθιος Μαρίνος απάντησε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του στην ΕΠΕ ενόψει του διορισμού του στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ και ότι από τη θέση συμβούλου στην ΗΔΙΚΑ δεν έπαιρνε εκείνος αποφάσεις για τις αναθέσεις.

Το θέμα έθεσε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας ότι το βιογραφικό του κ. Μαρίνου είναι φτωχό για μια θέση τόσο σημαντική και για έναν φορέα ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι από τους μεγαλύτερους φορείς που υπάρχουν στα θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση. Είπε δε, ότι το βιογραφικό του είναι φτωχό, όχι τόσο για τα προσόντά του, όσο για την διοικητική επάρκεια του.

«Εμφανίζεστε, με βάση το ΓΕΜΗ, διαχειριστής μιας εταιρείας η οποία λέγεται SAFECAPE. Εμφανίζεστε στο καταστατικό της να έχετε την απόλυτη διαχείριση των μεριδίων και να έχετε την ιδιότητα του διαχειριστή εταίρου. Σήμερα συνεχίζετε να είστε διαχειριστής εταίρος αυτής της εταιρείας;», ρώτησε ο Γιάννης Βρούτσης τον κ. Μαρίνο ο οποίος του απάντησε ότι χθες μεταβίβασε τις μετοχές του σε έναν από τους συνεταίρους του.

Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον κ. Μαρίνο να του πει σε ποιον εταίρο μεταβίβασε τις μετοχές του για να λάβει ως απάντηση ότι έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του σε συνεταίρο του ονόματι Γ. Καρκαλή. Η ΝΔ όμως κατήγγειλε, ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο (σ.σ. ο συνεταίρος του κ. Μαρίνου) έπαιρνε δουλειές με απευθείας αναθέσεις από την ΗΔΙΚΑ ενόσω ο Ευστάθιος Μαρίνος ήταν σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ. Μάλιστα, στις 26.3.2018 υπήρξε απευθείας ανάθεση από την ΗΔΙΚΑ στον Γεώργιο Καρκαλή. «Πρέπει να μας πείτε εάν είναι συνεταίρος σας στην εταιρεία αυτή. Διότι η ανάθεση αυτή έγινε μόλις στις 26 Μαρτίου. Ο δε κ. Καρκαλής έχει συνεργαστεί με την ΗΔΙΚΑ πολλές φορές με απευθείας αναθέσεις. Δηλαδή, αν είναι συνεταίρος σας, σημαίνει ότι εσείς κύριε Μαρίνο ήσασταν ταυτόχρονα σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ που έδινε δουλειές στην εταιρεία σας», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

«Εγώ αν ήμουν στη θέση του Μαρίνου δεν θα επέμενα στο διορισμό, μετά το θέμα ηθικής τάξεως», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο κ. Τραγάκης ζήτησε εξηγήσεις για την απομάκρυνση του Θανάση Μπακαλέξη από τη θέση του διοικητού του ΕΦΚΑ.

Ο Ευστάθιος Μαρίνος ανέφερε ότι επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν λίγα πρόσωπα που να ξέρουν να γράφουν software σε υψηλό επίπεδο, γι΄αυτό και ανακυκλώνονται σε διάφορες δουλειές. «Ο κ. Καρκαλής συνεργάζεται με την ΗΔΙΚΑ ως ελεύθερος επαγγελματίες και δεν έχει καμία σχέση με το εταιρικό κομμάτι», απάντησε ο κ. Μαρίνος και τόνισε ότι η εταιρεία στην οποία ήταν συνέταιροι δουλεύει κυρίως με το εξωτερικό και προσφέρει προσωποποιημένες κυρίως πληροφορίες για διατροφογενετικό προφίλ. Είπε επίσης ότι τις μετοχές του έχει μεταβιβάσει στον κ. Καρκαλή, πρόσθεσε όμως ότι τις αναθέσεις της ΗΔΙΚΑ δεν τις καθόριζε ποτέ ο ίδιος. «Είναι άλλο η ιδιότητα του εταίρου και άλλη του ελεύθερου επαγγελματία», είπε ο κ. Μαρίνος και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ηθικής τάξεως».

Υπέρ του διορισμού του Ευ. Μαρίνου στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ δήλωσαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Τρεις εξ αυτών όμως, οι κ.κ. Γιώργος Βαρεμένος, Μάκης Μπαλαούρας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, είπαν «ναι με ερωτηματικά», ως προς τις διευκρινίσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Κατά του διορισμού του κ. Μαρίνου τάχθηκε η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» με το σκεπτικό ότι δεν θέτει θέμα για το πρόσωπο, αλλά για την αντιασφαλιστική πολιτική που καλείται να εφαρμόσει. «Παρών» δήλωσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η Επιτροπή συνεδριάζει πάντως ξανά αύριο, δεδομένου ότι από τη σημερινή διαδικασία απουσίαζε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα.