Τίγρεις, οι βασίλισσες του χιονιού

Το χειμώνα στη νότια Αγγλία, οι συνθήκες προσφέρονται για διασκέδαση. Στο πάρκο διασκέδασης και σαφάρι Longleat στο Wiltshire του νότιου Λονδίνου, οι τίγρεις Σιβηρίας που βλέπετε στο βίντεο επιδίδονται σε ένα ατελείωτο παιχνίδι με το χιόνι.

Οι μεγαλόσωμες γάτες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε έναν χιονάνθρωπο, τον οποίο έφτιαξε το προσωπικό του πάρκου. Οι τίγρεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται καθόλου από το χιόνι, αντιθέτως μάλιστα φαίνεται να δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη τους προς το κατάλευκο τοπίο.

Το βίντεο τραβήχτηκε χάρη στην κάμερα που ήταν καλά κρυμμένη στον χιονάνθρωπο από τους υπαλλήλους του πάρκου.

Το χαϊδευτικό της συγκεκριμένης ράτσας είναι Αmur. Στα χρόνια της βασιλείας της κατοικούσε στη δυτική και κεντρική Ασία, καθώς και στην ανατολική Ρωσία. Τώρα ζει στην περιοχή Amur-Ussuri (Αμούρ-Ουσούρι) της Ρωσικής ανατολικής Σιβηρίας (Primorsky Krai, Khabarovsk Krai), υπό καθεστώς προστασίας.

Εφτασε τουλάχιστον δύο φορές στο χείλος της εξαφάνισης και από εκατοντάδες χιλιάδες που ήταν, στα μέσα του 1980, ο αριθμός της άγγιξε τα 250. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η παράνομη υλοτομία και ο χρηματισμός των φυλάκων των πάρκων την έκαναν εύκολο θύμα. Μόνο όταν λειτούργησε το πρόγραμμα για τη διάσωση της τίγρης της Σιβηρίας, άρχισε ο πληθυσμός της να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε το 1992 (Siberian Tiger Project) από Ρώσους και Αμερικανούς επιστήμονες, υπό τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Ερευνας της Αγριας Ζωής Homocker (Homocker Wildlife Research Institute), κατάφερε να δημιουργήσει ομάδες περιπολίας κατά των λαθροθηρών, να έχει καλή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και να παρέχει συμβουλές για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων του ανθρώπου με την τίγρη, αλλά, κυρίως, να μειώσει την παράνομη κατοίκηση και υλοτόμηση των δασών. Το Φεβρουάριο του 1992, για πρώτη φορά, οι ερευνητές του προγράμματος τοποθέτησαν ένα κολάρο-πομπό στο λαιμό μιας μικρής τίγρης, της Ολγας. Επί δεκατέσσερα χρόνια παρακολούθησαν τη ζωή και τη συμπεριφορά της -συνολικά παρακολουθούνται οκτώ-, δίνοντας στους επιστήμονες πολύτιμες πληροφορίες. Ετσι, η πιο μεγάλη γάτα του κόσμου ζει μοναχική ζωή. Είναι επιθετική με τους αντιπάλους της και μαρκάρει την επικράτειά της με την προσωπική της μυρωδιά. Είναι νυκτόβιο ζώο, εξαιρετικά δυνατή κυνηγός, που ταξιδεύει πολλά χιλιόμετρα για να βρει το θήραμά της.