Πεκίνο: Οικονομικά κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει κάπως την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί ασφυξία στο Πεκίνο, η κινεζική κυβέρνηση θα δώσει οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Πεκίνο αναμένεται να δώσει ακόμη και 9.640 δολάρια ανά όχημα.

Στην Κίνα βρίσκονται 16 από τις πλέον μολυσμένες πόλεις του κόσμου με το Πεκίνο να κρατά τα σκήπτρα. Η κυβέρνηση ενισχύει την πολιτική παροχής κινήτρων καθώς έχει μείνει αρκετά πίσω στους περιβαλλοντικούς της στόχους. Σύμφωνα με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική του Πεκίνου, μέχρι το 2015 θα πρέπει να κυκλοφορούν στους κινεζικούς δρόμους 500.000 οχήματα, αριθμός που θα πρέπει να αγγίξει τα 5 εκατομμύρια μέχρι το 2020.

Όμως οι πωλήσεις παραμένουν περιορισμένες αφού δεν υπάρχουν οι υποδομές για την κυκλοφορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και γιατί η τιμή τους παραμένει δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα.

Επίσης, μέχρι τα τέλη του έτους στόχος της κυβέρνησης είναι να κυκλοφορούν και 5.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στο Πεκίνο εν συγκρίσει με τα 3.000 που υπάρχουν σήμερα.