Το Σικάγο ψηφίζει… ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Κίνηση σε τέσσερις τροχούς αλλά... ηλεκτρικά ψηφίζει το Σικάγο. Ο δήμαρχος της πόλης αυτής των ΗΠΑ, Ραμ Εμάνουελ, ανακοίνωσε ένα ολόκληρο πρόγραμμα μέτρων και κινήτρων για τη στήριξη του κλάδου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών.

Από κοινού με εταιρείες- κολοσσούς, ο κ. Εμάνουελ ανακοίνωσε ότι ο δήμος προσφέρει ως κίνητρο επιδότηση αντιρρυπαντικής ύψους δράσης 15 εκατ. δολαρίων, σε τοπικούς μεταφορείς ώστε να αντικαταστήσουν φορτηγά με κινητήρες ντίζελ με ηλεκτροκίνητα.

Μάλιστα, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του δήμου Σικάγο για τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου για την αποθήκευση ενέργειας, σε κρατικό εργαστήριο που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το κέντρο (JCESR) με 120 εκατ. δολάρια, σε βάθος πέντε ετών, για να αναπτύξει νέους τρόπους αποθήκευσης ενέργειας και νέους τύπους μπαταριών. Η πρόκληση είναι να κατασκευάσει μπαταρίες που θα έχουν πενταπλάσιο φορτίο ενέργειας αλλά με τιμή πέντε φορές χαμηλότερη από τις σημερινές.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους κλάδους που επλήγησαν σφόδρα από το οικονομικό κραχ του 2008 και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κρατικού χρήματος δόθηκαν ως ενισχύσεις για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών.