Παιχνίδι και άθληση στην παιδική ηλικία: θεμέλια της μελλοντικής υγείας των οστών και των αρθρώσεων

Παιχνίδι και άθληση στην παιδική ηλικία: θεμέλια της μελλοντικής υγείας των οστών και των αρθρώσεων

Ποιος ο ρόλος των γονιών

Το παιχνίδι και η άθληση βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη  των οστών και των αρθρώσεων, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της οστικής πυκνότητας. Όπως μας εξηγεί η ορθοπαιδικός στην Αγία Παρασκευή Τζώρτζη Παρασκευή, η ανάπτυξη των οστών και των αρθρώσεων γίνεται με αθλήματα, τα οποία εμπεριέχουν ασκήσεις φόρτισης, δηλαδή ασκήσεις που όταν πραγματοποιούνται, το βάρος μας περνά μέσα από τα οστά καθώς και από ασκήσεις ενδυνάμωσης. Κάθε ηλικιακή ομάδα έχει τη κατάλληλη γι’ αυτήν γυμναστική.

Έτσι, κατά την παιδική ηλικία στόχος των αθλημάτων είναι η αύξηση της ανάπτυξης και  η επίτευξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας. Η άθληση αυξάνει το μέγεθος, τη δύναμη και την ικανότητα των μυών, μειώνει το κίνδυνο της παχυσαρκίας και την αύξηση του λιπώδους ιστού. Με αυτόν τον τρόπο, ως ενήλικες στο μέλλον θα έχουν πιο υγιή και δυνατά οστά,επιβράδυνση της οστεοπόρωσης, καλύτερη εικόνα σώματος και προστασία έναντι καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων.

Η απλούστερη άσκηση για πιο υγιή οστά και αρθρώσεις είναι η βάδιση, η οποία μπορεί να γίνει σε μέρη που προκαλούν ενδιαφέρον στο παιδί, αλλά και να συνδυαστεί με παιχνίδι, με ποδήλατο και δραστηριότητες στη φύση. Ακόμα, πολλά αθλήματα είναι εξαιρετική επιλογή και θέτουν τα θεμέλια για τη μελλοντική υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Το παιδί έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ατομικά αθλήματα όπως το τένις, τις πολεμικές τέχνεςή την κολύμβηση και την ενόργανη γυμναστική. Σε αυτές τις δραστηριότητες προκαλείται σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στην σπονδυλική στήλη και το ισχίο, ενώ συγχρόνως δυναμώνει και το μυϊκό σύστημα.

Οι γονείς καλό είναι να αθλούνται και οι ίδιοι και να οργανώνουν δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους. Τα αθλήματα εκτός από την αποφυγή της παχυσαρκίας και τη βελτίωση της σωματικής υγείας των παιδιών,  είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να πάρουν μερικά σημαντικά μαθήματα για τη ζωή. Τα αθλήματα διδάσκουν  την πειθαρχία, ενισχύουν την αίσθηση του ανήκειν, αυξάνουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού, μειώνουν το καθημερινό άγχος. Ποιος γονιός δεν θυμάται με συγκίνηση το γεμάτο χαρά  και περηφάνεια βλέμμα του παιδιού τη στιγμή που καταφέρνει να πετύχει μια νίκη.

Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν μια δια βίου δέσμευση σε έναν ενεργό αθλητικό τρόπο ζωής. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Για περισσότερες πληροφορίες: www.osteohealth.gr