Υπ. Ανάπτυξης: Συνάντηση για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου

Πλήρης είναι η ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, ο έλεγχος των επιχειρήσεων για την έκδοση αποδείξεων και την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αποτελούν τα κορυφαία θέματα που θα συζητηθούν.

Η συνάντηση διήρκησε τρεις ώρες και κυρίως συζητήθηκε το θέμα του παρεμπορίου. Κάθε Περιφέρεια καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό ξεχωριστά.

Για τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές, οι Περιφερειάρχες πήραν διορία τριών μηνών για να ορίσουν ο καθένας τη στάση του ανά Περιφέρεια. Τα στελέχη της περιφερειακής διοίκησης καλούνται άμεσα να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, ώστε να καθορίσουν τι μέλλει γενέσθαι.

Το φαινόμενο του παρεμπορίου είναι σε έξαρση στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και τις τουριστικές περιοχές μετά και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως καταγγέλλουν οι έμποροι.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητεί από τους περιφερειάρχες να αξιοποιήσουν, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το Συντονιστικό Κέντρο κατά του παρεμπορίου που έχει συσταθεί και λειτουργεί στην Αττική από το περυσινό καλοκαίρι.

Το 2012 η αξία των κατασχεθέντων προϊόντων παρεμπορίου ανήλθε τα 12 εκατ. ευρώ, ο συνολικός τζίρος που πραγματοποιείται εκτιμάται στα 20 - 25 δισ. ευρώ και οι απώλειες για τα δημόσια έσοδα είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του γενικού γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης συζητήθηκε το θέμα της αξιολόγησης των ΟΤΑ.