Μεγάλη επιχείρηση κατά του παρεμπορίου στη Μιχαήλ Βόδα

Εκτεταμένη επιχείρηση για τη διάλυση της παρα-λαϊκής που αναπτυσσόταν στην οδό Μιχαήλ Βόδα, στον Άγιο Νικόλαο, στο κέντρο της Αθήνας, έλαβε χώρα το Σάββατο, υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ).

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ελέγχων της Αγοράς, της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η κατάσχεση και καταστροφή περισσότερων από 6.000 προϊόντων παρεμπορίου, ενώ επιβλήθηκαν και πρόστιμα συνολικού ύψους 5.000 ευρώ.

Και μπορεί μία εστία παρεμπορίου να εξουδετερώθηκε, κατά τα φαινόμενα, όμως το συγκεκριμένο φαινόμενο συνεχίζει να αναπτύσσεται, καθώς η οικονομική κρίση ωθεί πολλούς να ενισχύουν την πρακτική αυτή.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), το φαινόμενο του παρεμπορίου αποστερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία λόγω της φοροδιαφυγής και διαφυγόντα τζίρο από την αγορά 25 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, την ώρα που οι πολίτες υφίστανται δραματικές μειώσεις αποδοχών και οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη.