Η λίστα των μέτρων, που αποφασίζουν τρόικα και κυβέρνηση

Με αμοιβαία αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, μετά από περίπου τρεις ώρες.

"Αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία", δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, σημείωσε "ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία αύριο το πρωί πριν από το Eurogroup", σχολιάζοντας ότι έχει γίνει πολύ καλή πρόοδος.

Τόσο οι εκπρόσωποι της τρόικας, όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρούν στις 17:00 για τις Βρυξέλλες, ώστε να συμμετάσχουν στο αυριανό Eurogroup.

Εξάλλου, με τη φράση “αποφύγαμε ανεπιθύμητα μέτρα”, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου περιέγραψε το κλίμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών μας, μετά και τη συνάντηση του Σαββάτου. Σύμφωνα πάντα με την ελληνική πλευρά, φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει τα εξής μέτρα :

Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων. Το έλλειμμα του ΟΑΕΕ θα καλυφθεί μέσω της κατάργησης των εξαιρέσεων και της διεύρυνσης της βάσης των επιχειρήσεων, οι οποίες καταβάλλουν εισφορές (όπως αυτές που έχουν έδρα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων).

Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των αποστράτων, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μαχαίρι στα εξοπλιστικά προγράμματα κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μειώνεται κατά 1 δισ. ευρώ ο φετινός στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο οποίος, όμως, μεταφέρεται στα προσδοκώμενα έσοδα για το 2014.

Το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ καλύπτεται με την αυτόματη περικοπή δαπανών στα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει την εφαρμογή από φέτος του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής. Αξίζει να σημειωθεί πως – για το συγκεκριμένο ισοδύναμο μέτρο – η τρόικα δεν έχει ακόμα πεισθεί για την αποτελεσματικότητά του.

Όσο για τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον καινούριο τρόπο υπολογισμού τους, δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, φαίνεται πως έκλεισε οριστικά το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, και στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσαν ότι δε θα υπάρξει νέα συνάντηση, καθώς όλα τα θέματα διευθετήθηκαν.

Διαβάστε: Συμφωνία για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Πάντως, οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται να ήταν ιδιαίτερα δύσπιστοι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλλον επιθετικοί στο θέμα του Δημοσίου, όπως δείχνουν οι διάλογοι που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ώρα που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίαζε τις θέσεις του για την κινητικότητα, ο Ματίας Μορς τον διέκοψε σχολιάζοντας: “Μας τα έχουν πει και άλλοι υπουργοί αυτά πριν από εσάς”.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας "σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος" και οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 10 το πρωί, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP). Στη συνέχεια, περί τις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ληφθεί η "πολιτική απόφαση" για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Η τρόικα αναμένεται να ολοκληρώσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας την έκθεση αξιολόγησης και θα ενημερώσει σχετικά το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να γίνει η έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία,

Πηγή:www.capital.gr