Οι εκπαιδευτικοί μπλόκαραν τη συμφωνία με την τρόικα

Λιγότερο... ρόδινο απ' όσο παρουσιαζόταν χθες από στελέχη της κυβέρνησης φαίνεται πως ήταν το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς σοβαρή εμπλοκή δημιουργήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνήθηκαν να συμπεριληφθούν οι 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών στην κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και απαίτησε οι 5.000 εκπαιδευτικοί να βγουν πρώτα σε διαθεσιμότητα για 3-4 μήνες.

Κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως αρνείται να βάλει τόσο τους καθηγητές σε αυτή τη διαδικασία, όσο και την ελληνική οικογένεια σε σοβαρή δοκιμασία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η σχολική χρονιά το Σεπτέμβριο θα ξεκίναγε με ακόμη πιο μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κατόπιν επιμονής της τρόικας η κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων να συνοδεύεται από διαθεσιμότητα, επελέγη οι 5.000 υπάλληλοι να προκύψουν από άλλους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδίως τους δήμους που συνδυάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλεονάζον προσωπικό. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, “όταν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να σώσω καθηγητές και την εκπαίδευση των παιδιών και στο προσωπικό των ΟΤΑ, του οποίου η εργασιακή αρτιότητα δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη, επιλέγω να σώσω τους καθηγητές”. Πάντως, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει τη δήλωση αυτή.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, οι 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι (4.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ) θα μπουν αρχικά σε διαθεσιμότητα για 1-2 μήνες. Στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να επιλεγούν όσοι θα απορροφηθούν τελικά. Το ποσοστό απορρόφησής τους εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80%-90%. Στη συνέχεια, όσοι απορροφηθούν θα περάσουν από εκπαίδευση.

Οι χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, σε νέο “ραντεβού” με παρόντα και τον κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σήμερα, καθώς αυτός είναι ο στόχος τόσο της κυβέρνησης, όσο και της τρόικας, ώστε να μπορέσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντάξουν την έκθεσή τους για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τη Δευτέρα και αυτή να παρουσιαστεί στο Eurogroup, που θα δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν εκ νέου σήμερα αναμένεται να είναι και αυτό της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αίτημα το οποίο η τρόικα φαίνεται να δέχεται, υπό τον όρο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για τα έσοδα που εκτιμά πως θα χαθούν με τη μείωση αυτή και υπολογίζει στα 200 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το θέμα αυτό, η κυβέρνηση θα περιμένει σήμερα απαντήσεις από την τρόικα για τις εξής προτάσεις της:

* Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

*Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

*Η "τρύπα" στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή εφέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).