Τρόικα : Ναι στη μείωση του ΦΠΑ, αλλά με ισοδύναμα

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαπραγματεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα, σε νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Παρασκευής, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία διήρκεσε περίπου επτάμισι ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δέχεται να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, υπό τον όρο όμως να βρεθούν ισοδύναμα για τα έσοδα που εκτιμά πως θα χαθούν με τη μείωση αυτή.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σε δημοσιογράφους πως στόχος της κυβέρνησης είναι "να τελειώσουμε σήμερα". Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της τρόικας, ώστε να μπορέσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντάξουν την έκθεσή τους για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τη Δευτέρα, ώστε αυτή να παρουσιαστεί στο Eurogroup και να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από τη συνάντηση λίγο μετά τις 21:30 και, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και "αύριο θα κλείσει η συμφωνία", προαναγγέλλοντας νέο "ραντεβού" με την τρόικα το Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών, με παρούσα την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 12:00.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει καλυφθεί πολύς δρόμος, ωστόσο δεν έχουν κλείσει κρίσιμες λεπτομέρειες. "Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε", δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμένονται σήμερα απαντήσεις από την τρόικα για τις εξής προτάσεις της ελληνικής πλευράς:

* Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

*Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)

*Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

*Η "τρύπα" στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή εφέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).

Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, "όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις".

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την άμεση προώθηση ενός νέου νομοσχεδίου-σκούπας στη Βουλή, με το οποίο θα επικυρώνεται το σύνολο των αλλαγών στα δημοσιονομικά (πλην του νέου Φορολογικού που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο), καθώς και στο καυτό ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Σε γενικές γραμμές, για πρώτη φορά από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας επέστρεψαν στην Ελλάδα, το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με το κυβερνητικό επιτελείο μοιάζει να είναι μάλλον θετικό. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η χθεσινή δήλωση του Κλάους Μαζούχ, που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση βαίνει στο τέλος της.

Σε αυτό συνέβαλε η έγκριση της τρόικας στο κυβερνητικό σχέδιο για “λουκέτο” στις δημοτικές αστυνομίες και μετακινήσεις περίπου 3.500 δημοτικών αστυνομικών, με τις οποίες συμπληρώνεται ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει από έξι ως εννέα μήνες, ενώ μετά το τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολύεται οριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα. Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Κατά πληροφορίες, η παρέμβαση θα συνίσταται σε αυστηρό καθορισμό του χρόνου, κατά τον οποίον κάποιος θα μπορεί να εργάζεται με ασφαλιστικά μέτρα.

Μειώνεται ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις

Παράλληλα, κατά 1 δισ. ευρώ περικόπτει τον αρχικό στόχο για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013 η κυβέρνηση, μετά τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με στέλεχος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νέος στόχος περιορίζεται στο 1,6 δισ. ευρώ (από 2,6 δισ. ευρώ) και το 1 δισ. ευρώ “μετατίθεται” για το 2014.

Σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό, η πώληση της ΔΕΠΑ τοποθετείται για το α΄ εξάμηνο 2014, κατά πάσα πιθανότητα, ενώ για το επόμενο έτος προσδιορίζεται και η πώληση των ΕΛΠΕ, όπως και τα έσοδα από τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος σχετικά με την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, από την πλευρά του, επεσήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στο νέο Μνημόνιο θα υπάρξει αναφορά για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, χωρίς ωστόσο να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς θα πρέπει πρώτα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ετοιμάσει το σχέδιο λειτουργίας του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί.