Το πακέτο Μητσοτάκη για να πείσει την τρόικα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση για το Δημόσιο, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι κατά τη σημερινή, τέταρτη κατά σειρά, συνάντηση με την τρόικα θα κλειδώσουν όλες οι εκκρεμότητες. Μάλιστα νωρίς το πρωί την πόρτα του υπουργείου πέρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σε τέσσερα βασικά στοιχεία  κινείται το πακέτο των μέτρων στα οποία επιδιώκει ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επέλθει συμφωνία και φάνηκε να τυγχάνουν μιας πρώτης αποδοχής από τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Το πρώτο στοιχείο, για το οποίο μάλιστα η τρόικα έδειξε να δίνει το πράσινο φως ήταν η αποδοχή να προσμετρώνται οι απευθείας μετατάξεις υπαλλήλων στον αριθμό των 12.500 που προβλέπει το σχέδιο διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Αυτομάτως, η αποδοχή αυτή επιτρέπει την άμεση μετακίνηση περίπου 5.000 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να απαιτηθεί η προηγούμενη υπαγωγή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Το δεύτερο βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι το αίτημα για πίστωση χρόνου που ζητάει η ελληνική πλευρά ώστε να υλοποιήσει το μέτρο της διαθεσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έριξε ως αντιστάθμισμα το χαρτί της μείωσης του χρόνου παραμονής σε διαθεσιμότητα, που σήμερα είναι 12 μήνες μετά την πάροδο των οποίων εάν κάποιος υπάλληλος δεν μετακινηθεί, απομακρύνεται οριστικά από το Δημόσιο.

Η πρόταση προβλέπει τον περιορισμό του χρόνου διαθεσιμότητας σε 9 μήνες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατά τη διαπραγμάτευση να μειωθεί ακόμη και στους 6.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί τη μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας και ως μέσο επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο. Όπως διευκρίνιζαν, το ασφυκτικότερο χρονικό περιθώριο θα κάμψει την απροθυμία που εμφανίζουν συχνά οι διοικήσεις των φορέων να δώσουν στοιχεία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της διαθεσιμότητας και κινητικότητας. "Κανένας δεν θα θελήσει να στιγματιστεί πως με δική του υπαιτιότητα υπήρξε καθυστέρηση και παρήλθε ο χρόνος της διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να βρεθούν οριστικά εκτός Δημοσίου" σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το τρίτο σημείο του πακέτου των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, π είναι η επικείμενη ρύθμιση για τις προσωρινές διαταγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι χθες, παραμένουν επί σειρά ετών στο Δημόσιο - κυρίως σε δήμους - περίπου 4.000 υπάλληλοι, κάνοντας χρήση αυτού του καθεστώτος δικαστικής προστασίας.

Η τέταρτη και τελευταία δέσμευση με την οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επιχειρήσει να κλείσει τη συμφωνία είναι η προώθηση ενός νέου κύματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων καθώς και αναδιάρθρωσης φορέων υπό τη γενική κυβέρνηση.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για λουκέτο στη δημοτική αστυνομία.