Γιούνκερ: Οι άνεργοι σχηματίζουν το 18ο κράτος της Ευρωζώνης

Τιμητικό μετάλλιο για την πολύχρονη προσφορά του στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ευρώπης επέδωσε στον πρώην πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το μετάλλιο αυτό απονέμεται από το ΕΒΕΑ σε υψηλά διακεκριμένες προσωπικότητες και εξέχοντες αρχηγούς για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του Έθνους, καθώς και σε προσωπικότητες που υπηρετούν το σκοπό της επιχειρηματικότητας.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την τιμητική διάκριση από το ΕΒΕΑ και έκανε ιδιαίτερη μνεία για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να επιτελούν τα Επιμελητήρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε ο Γιούνκερ, δε θα πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις για το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού, παρά τις εισηγήσεις της τρόικας, καθώς τα επόμενα χρόνια η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος θα έχει εξυγιανθεί.

Αναφέρθηκε ακόμα με κολακευτικά σχόλια στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, αλλά, όπως τόνισε, από τη Νέα Υόρκη.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα έχει εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Επεσήμανε όμως ότι υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο ακόμη δεν έχει επιλυθεί στη χώρα μας: Τα αποτελέσματα των προσπαθειών και των θυσιών δεν έχουν φτάσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στο τραγικό, όπως το χαρακτήρισε, ποσοστό της ανεργίας των νέων, που φθάνει στην Ελλάδα στο 60%. Μάλιστα, μιλώντας γενικότερα για τους ανέργους στην Ευρωζώνη, είπε ότι σχηματίζουν το 18ο κράτος της. Υπενθύμισε δε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η διάθεση κονδυλίου ύψους 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, προκειμένου να καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, εξέφρασε το θαυμασμό του για τη χώρα μας και τις προσπάθειές της, σημειώνοντας ότι “πετύχατε στις προσπάθειές σας με εξυπνάδα, ευφυΐα και με την καρδιά σας. Πίσω από τους αριθμούς είστε Έλληνες και αξίζετε πολλά”.