Γιούνκερ προς Κομισιόν: Βοηθείστε την Ελλάδα να μειώσει την ανεργία των νέων

Παρέμβαση στην Κομισιόν αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ προκειμένου να κατευθυνθούν στην Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από προγράμματα ύψους 6 δισ. ευρώ για την ανεργία των νέων.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες ώστε να κατευθυνθούν στην Ελλάδα τα περισσότερα από τα 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Μάλιστα κάλεσε την Κομισιόν να δημιουργήσει ειδικά προγράμματα για την Ελλάδα και τόνισε ότι ως έτος αναφοράς δεν πρέπει να ληφθεί το 2010, αλλά μεταγενέστερο έτος, καθώς τότε σημειώθηκε έκρηξη της ανεργίας των νέων.

Μάιστα πέταξε το γάντι στις χώρες του βορά τονίζοντας: "Παραμένουν δυσκολίες και προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας των νέων, το οποίο πολλές φορές υποτιμάται, κυρίως από χώρες του βορρά. Στο επερχόμενο συμβούλιο θα επικεντρωθούμε στο πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα".

“Θα φύγω από την Ελλάδα με αισιοδοξία” επεσήμανε και αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη στο πρόγραμμα της τρόικας.

“Θέλησα να δω επί τόπου και να διαπιστώσω το εύρος της προόδου που έχει σημειωθεί” είπε ο κ. Γιούνκερ αποκαλώντας τον Αντώνη Σαμαρά 'συνάδελφο και αδερφό” και τόνισε: “Είναι αλήθεια ότι τα θέματα που έθιξε το ΔΝΤ είναι σημαντικά. Εγώ ποτέ δεν πίστεψα ποτέ ότι η διαδρομή ήταν αλάνθαστη. Υπήρξαν λάθη. Ποιος δεν θα είχε κάνει λάθη;”.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Γιούνκερ "πραγματικό φίλο" της χώρας.

"Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά τίποτα δεν θυμίζει την Ελλάδα όπως ήταν πριν ένα χρόνο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Συγκρίνετε τι ήμαστε πριν ένα χρόνο, πού είμαστε σήμερα και πού θα είμαστε σε έξι μήνες από τώρα όταν θα αναλαμβάνουμε την προεδρία της Ε.Ε.", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε, σε αυτήν τη μεγάλη αντιστροφή του κλίματος για την Ελλάδα συνέβαλαν πρωτίστως οι θυσίες του ελληνικού λαού, η μεθοδική δουλειά της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και η στήριξη σε δύσκολες ώρες από πραγματικούς φίλους, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Η Ελλάδα ξαναμπαίνει μπροστά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις", είπε αναφερόμενος στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας το α΄εξάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου έγινε συζήτηση για την πρόοδο της χώρας και τις προοπτικές της, για την αποκατάσταση της εξωτερικής αξιοπιστίας της, αλλά και της εσωτερικής σταθερότητας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη στον ομόλογό του τη σημασία μιας κοινής συνολικής πολιτικής για την ενέργεια, ιδιαίτερα στον μεσογειακό χώρο, και για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Για το λάθος του ΔΝΤ ο κ. Σαμαράς τόνισε: “Πρώτος είπα για τα σφάλματα του πρώτου μνημονίου. Αυτό δε σημαίνει ότι τώρα που η κατάσταση αλλάζει θα γυρίσουμε πίσω. Αυτά ήταν λάθη που σήμερα διορθώνουμε, έγιναν ήδη πάρα πολλά, τα επιτόκια είναι στο μισό, το χρέος έχει κουρευτεί, οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν κανονικά. Δεν θα επιτρέψω να γυρίσουμε στα σκοτάδια που αφήσαμε πισω μας”.